My Scrapbook: June 2012

Thursday, June 21, 2012

7 Langkah Mencapai Mukmim Profesional

1- Menentukan arah hidup.
Hidayah adalah petunjuk daripada Allah SWT buat manusia dalam pengembaraannya yang panjang.

2- Menetapkan tujuan hidup.
Ibadah adalah misi hidup yang menjadi penjamin untuk mencapai ” Visi Hidup ” di dunia dan Akhirat ; tujuan dan keperluan; juga material dan kerohanian.

3- Mengikut jalan Islam.
Agama Islam adalah jalan yang lurus dan tulus menuju Allah SWT. Kebahagiaan bukan hanya di hujung jalan, tetapi di sepanjang jalan.

4- Menyediakan bekalan hidup.
Solat adalah silah- Hubungan yang menjadi Energi, hati, emosi, akal dan fizikal dalam kehidupan.

5- Memiliki pendorong hidup.
Zikrullah adalah syarat bahagia bila rasa kehambaan dan rasa bertuhan dapat dihayati semasa menimba Hikmah tersirat disebalik ujian.

6- Mengatsi halangan hidup.
Dosa adalah belenggu penjerat jiwa yang menjanjikan resah dan lemah. Taubat adalah wadah kemerdekaan untuk menuju Allah SWT.

7- Menghadapi kesudahan hidup.
Mati bukanlah satu pengakhiran, tetapi satu permulaan kepada satu perjalanan yang tidak akan berakhir. Ia petanda awal… sama ada akan bahagia atau derita, selamanya!.



Wednesday, June 20, 2012

3 Bala Daripada Allah SWT untuk Umat Muhammad SAW

Aku telah memohon 3 perkara dari Tuhanku tetapi diberi 2 perkara dan ditegah satu perkara:

1. Aku memohon pada Tuhanku supaya umatku tidak dibinasakan dengan kemarau, maka permintaanku diperkenankan.

2. Aku memohon pada Tuhanku supaya umatku tidak dibinasakan dengan ditenggelami, maka permintaanku diterima.

3. Aku memohon pada Tuhanku supaya umatku tidak dibinasakan dengan berbunuh-bunuhan. tetapi doaku ditolak

4 Golongan Terhalang Daripada Menjadi Hamba Yang Soleh


1. Orang yang takabbur atau membesarkan diri.

2. Orang yang merasa cukup dengan apa yang telah ia ketahui.

3. Orang Yang Malas.

4. Orang yang malu tidak kena pada tempatnya.

Amalan dan Petua Ulamak Silam.

Thursday, June 14, 2012

Hiroki

Sebenarnya dah nk masuk 4 bulan Hiroki (Oki) menjadi ahli baru keluarga kami. Cuma sebelum ni tk sempat nk masukkan entry baru. Hiroki means abundant of joy in Japanese. I guess it is suitable for him. Memaang umi happy sgt dapat adopt dia. Mula2 dulu I ambik dia dari sorang minah kiwi ni..dia belajar kt Malaysia ni dan memang aktif dgn SPCA, dia akan adopt kucing2 and foster them and try to find new family for them. Actually before letak nama Hiroki, his name was Monkey, why? sebabnya kaki depan Oki agak pelik and bila dia gunakan kaki tu untuk apa2 nampak macam tangan monyet pulak..tapi bila kita dah ambik takan nk teruskan nama monkey tu kan..Dah check dgn vet, dia mmg dilahirkan mcm tu..so tk kisahla dia pun aktif jer..

Mula2 hubby tk setuju nk adopt Oki ni tp degil punya pasal, one w/end tu pergi ambik jugak. Mujur la ada kawan yg sudi tolong jaga Oki untuk sehari sebelum tu. Bersemangat nk bela Oki ni siap belikan cage baru dan segala kelengkapan lain. Dah bawak balik rumah tu Oki pun maybe sebab rumah baru so dia stay dlm cage jer..lepas 2-3 hari dah berani keluar and explore the house. He was so little that time, then about 2 weeks later, pergi bawak dia utk 1st vaccine, bila timbang dah 1.1kg. A month later, 2nd vaccine 1.8kg and 3rd vaccine a month later dah 2.3kg. Happy sgt coz dia sihat ja..

Hubby pun sejak 1st vaccine lagi dah dapat terima dia..dia pulak yg rajin main2 dgn Oki and risau je bila tak nampak Oki kt mana. Mula2 Oki dan Etot memamg tk boleh get along..Oki ni daring sikit..asyik nk kacau Etot je, mana tempat Etot tidur, dia pulak take over so end up Etot lebih banyak habiskan masa kat luar rumah, kesian Etot. Tapi sooner or later dah ok cuma tk la mesra coz Oki still suka kacau Etot. Yang pasti apa Etot buat semua Oki akan ikut sampaikan pagi2 pun dah terpaksa dukung Oki bawak ke dapur utk makan..Amboi 2-2 nak dukung ni penat la umi..hehe..

For me, both Oki & Etot are like my son, that's why we call ourselve umi & abah. maklumla anak kecik tk ada..dah lepas sekolah pun so bila ada anak bulus ni tk le sunyi sgt kt rumah tu..bila tensen2 pun hilang dapat main dgn diorg..so definately i'll always love them, care for them and hopefully they'll stay with me till end of their life.
Tengok la gambar2 Oki tu..cute kan...hehehe
wajah awal Oki lepas 2 hari bwk balik

Oki skrg 2.3kg



gaya2 Oki kt katil, favourite place to hang out day/nite..hehe

The Survivors Club

 
Author: GARDNER Lisa
Publisher: Bantam
The first rule is never blame the victim.

They survived what no woman should ever have to endure. Now these three women have the means, the opportunity, and the perfect motive. Are they trying to get away with murder-or is someone trying to make sure that this time they dont get away at all?

The Survivors Club . . . thats what Jillian Hayes, Carol Rosen, and Meg Pesaturo call it. They wont consider themselves victims. They are survivors. They helped lead the investigation that caught the man who changed their lives forever. Now they are also the prime suspects in his murder. Could three ordinary women have been driven to do the unthinkable? Detective Sergeant Roan Griffin knows all too well what can drive even the best people to cross the line. Has someone in the Survivors Club become a killer?

Then another woman is brutally attacked. For Griffin this may well be the case that shatters his career. For Jillian Hayes, the beautiful, successful, ice-cool leader of the Survivors Club, the nightmare is beginning again. Someone wants to finish what was started. Someone wants to make sure that no one survives the Survivors Club.







The Third Twin & Paper Money

 
Author: FOLLETT Ken
Publisher: Pan Books

The Third Twin
In the course of her work, beautiful scientist Jeannie Ferrami stumbles across a baffling mystery. Steve and Dan appear to be identical twins, but were born on different days, to different mothers. A law student and a convicted murderer, they seem a world apart, but when Steve is accused of a terrible crime, Jeannie must question just how different they really are. As she begins to fall in love with Steve, Jeannie finds more than her professional future threatened. Her life is also now at risk. Together Steve and Jeannie will investigate the mystery uncover all the secrets. But some secrets were meant to be left alone.

Paper Money
Three seemingly unrelated events occur on a single morning in London. An MP wakes up after spending the night with a beeautiful young woman. A tycoon meets a leading Bank of England official for breakfast. And an underworld gang boss briefs his crew.

Nothing so far to keep the tabloid editors awake. Until ambitious young reporter Kevin Hart uncovers his first promising link...

Because what is at stake is conspiracy conspiracy to defraud, no matter what the human cost. On one unforgettable day in the worlds financial capital, fortunes will be destroyed and ideals will be shattered by the discovery that he whole truth is too dangerous to print...

The Quickie

 
Author: PATTERSON James
Publisher: Grand Central Publishing

With the perfect marriage and a great job, Lauren Stillman loves her wonderful life…until she sees her husband with another woman. Devastated and lusting for revenge, Lauren has her own affair. It’s supposed to be a quickie, but Lauren's night of passion takes a shocking turn when she witnesses an unbelievable and deadly crime. Now her horrifying secrets threaten to tear her life apart, pitting her need to uncover the truth against her fear that the truth may be too horrible to bear. And whichever choice she makes may cost her dearly – her job, her marriage…or even her life.

Sail

 
PATTERSON James
Publisher: Grand Central

Only an hour out of port, the Dunne family's summer getaway to paradise is already turning into the trip from hell. The three children are miserable - and not shy about showing it. Katherine Dunne had hoped this vacation would bring back the togetherness they'd lost when her husband died four years earlier. Maybe if her new husband had joined them it would all have been okay. Suddenly, a disaster hits - and it's perfect. Faced with this real threat, the Dunnes rediscover the meaning of family. But this catastrophe is just a tiny taste of the true danger that lurks ahead - somewhere out there, someone wants to make sure that the Dunne family never leaves paradise alive.

Andai Itu Takdirnya

 
Author: SITI Rosmizah
Publisher: Karangkraf

Jangan salah faham Puan Sri. Kemaafan yang diberi tidak akan sama sekali menjadikan saya lupa pada kedudukan diri saya ini. Saya tak boleh membuang pangkat itu ke tepi hanya kerana kesalahan yang pernah dibuat pada saya.’

‘Saya telah menjadi balu sebelum masanya dan anak-anak saya juga telah jadi anak yatim sebelum masanya. Sembilan bulan saya mengandungkan mereka tanpa suami di sisi. Saya pekakkan telinga mendengar cemuhan masyarakat sekeliling.’

Andai Itu Takdir-NYA, dia akan menempuhinya dengan tabah dan sabar. Apa yang penting sekarang adalah kebahagiaan anaknya, Dania. Sekurang-kurangnya, bila Aleya menutup mata, kehidupan Dania akan terbela.

‘Selama ni aku meniti liku-liku kehidupan yang penuh dengan onak dan duri ini, aku tidak pernah pasrah dalam hidupku. Andai Itu Takdir-NYA sebelum menggapai bahagia aku redha. Namun sampai waktu apabila aku tidak mampu untuk bertahan lagi, hatiku lebih keras dari kerikil.

Adilah Cik Serba Tahu

 
Author: AIZAM Aiman
Publisher: PTS ONE SDN BHD

Dia punya dua identiti.

Adilah Arifin
~ Pekerja GoGo Sdn. Bhd. yang menjalani hidup biasa-biasa dan seadanya. Baginya, hidup ini umpama gula-gula, masam, manis dan kadangkala masin. Ada ruang kosong dalam hidupnya. Ruang untuk kenangan silam yang sudah dilupakan. Sekian lama, hakikat itu bukan masalah besar baginya. Bertabah, Adilah!

Cik Serba Tahu
~ Kaunselor tidak bertauliah. Tanpa berkenalan, tanpa bersua muka, dan tanpa berkawan, begitu mudah orang berkongsi masalah di Kaunter Pertanyaan Cik Serba Tahu. Sesungguhnya, Cik Serba Tahu sama sekali tidak boleh mengecewakan pembaca yang berkongsi masalah dengannya. Jangan main-main. Ada nama baik perlu dijaga. Ada reputasi perlu dipertahankan! Berusaha, Cik Serba Tahu!

Siapa pula Hakim, Reen dan Afra mahupun Izham dalam hidup Adilah Arifin? Mengapa pula mereka terlebih seronok dapat bersua muka dengan Adilah. Perasaan Adilah? Kosong. Baginya mereka bukan sesiapa pun.

Nanti dahulu! Benarkah mereka bukan sesiapa? Ataupun Adilah Arifin yang terlupa? Begitukah?

Berselang dengan kesibukan menjadi Cik Serba Tahu, Adilah Arifin menjejak kisah yang terpadam daripada ingatannya.

4 Perbuatan Yang Dianggap Ibadat

Para Hukamak menyatakan empat perbuatan dianggap ibadat ialah:

1- Menepati Janji.

2-Memelihara keputusan yang telah diputuskan.

3-Sabar diatas kematian orang tersayang yang pergi meninggalkan kita.

4-Redha di atas musibah yang menimpa kita.

6 Pintu Rahsia Mujahadah Kepada Allah SWT

Ibrahim bin Adham: Seseorang soleh akan meghadapi 6 perkara:

1. Orang Soleh akan menghadapi pintu nikmat akan terkunci dan pintu kesusahan akan terbuka.

2. Orang Soleh akan menghadapi pintu kerehatan akan ditutup dan pintu usaha keras akan dibuka.

3. Orang Soleh akan menghadapi pintu kebanggaan akan ditutup dan pintu kehinaan akan dibuka.

4. Orang Soleh akan menghadapi pintu tidur akan ditutp dan pintu berjaga malam akan dibuka.

5. Orang Soleh akan menghadapi pintu kekayaan akan ditutup dan pintu kefakiran akan dibuka.

6. Orang Soleh akan menghadapi pintu angan-angan akan ditutp dan pintu persediaan menghadapi mati akan dibuka.

Tazkiah Nufus.

4 Jenis Bisikan Hati

1. Bisikan pertama dinamakan khatir خاطر (bisikan hati ),datang daripada Allah SWT yang dipenuhi dengan kebaikan dan ianya adalah hujjah untuk kita.

2. Bisikan hati yang biasa diterima oleh manusia.

3. Bisikan daripada Malaikat Mulhin, bisikan membawa kebaikan,ianya adalah penasihat kepada kita yang boleh dipanggil juga إرشاد.

4. Bisikan syaitan yang dinamakan waswasah خاطر النفس merupakan keburukan yang menghalang kebaikan dan menyesatkan.

Wasiat Imam Ghazali.

5 Hikmah disebalik ujian dari Allah SWT

1- Memiliki hati yang lebih kuat, sebab kesulitan akan menguatkan hati kita.

2- Sedar dengan segala kekurangan dan kesalahan sehingga kita bertaubat dan dosa kita diampuni.

3- Bebas dari bersifat ujub, kesulitan adalah teguran yang lebih mematangkan kita.

4- Supaya kita tidak lalai dan sentiasa ingat kepada Allah SWT.

5- Kesulitan atau kesusahan adalah latihan dari Allah SWT untuk kita memahami hakikat kesabaran

20 Keramat Wali-Wali Allah Di Dunia

1. Allah SWT sentiasa teringat dan memuji-muji nama mereka.

2. Allah SWT sendiri mengucap Terima Kasih kepada mereka.

3. Allah SWT sangat kasih dan cinta kepada mereka.

4. Allah SWT sendiri menjadi wakil untuk mengurus dan mentadbir segala urusan mereka.

5. Allah SWT menjamin rezeki mereka kemana mereka pergi maka di sana terdapat rezeki mereka.

6. Allah SWT sendiri mengawal diri mereka dan menolak segala sesuatu yang datang menyakitinya.

7. Allah SWT sendiri menjinak sesuatu yang baru yang datang menempuhinya.

8. Tinggi hemah dan tidak rela dirinya dilumuri dengan kekotoran dunia.

9. Berjiwa besar dan tidak rasa terhina walaupun melakukan pekerjaan yang dilakukan oleh seorang bertaraf hamba.

10. Kaya hati, jiwa dan hatinya jika sempit.Tidak terkejut jika Allah SWT menganugerahkan kekayaan kepadanya.Jiwanya juga tidak terasa susah jika Allah mendatangkan kepadanya kesusahan.

11. Nur Hatinya bersinar-sinar sehingga dapat menyuluh kepada orang ramai dengan ilmunya,rahsianya dan hikmahnya.

12. Hati mereka tetap lapang walaupun Allah SWT mengujinya dengan bala yang besar.

13. Allah SWT menganugerahkan keberkatan yang meliputu semua bidang termasuk dalam pemakaian, percakapan, perbuatan, tubuh-badan dan lain0lain sehingga orang lain dapat berkat dari tempat tidurnya, pakaiannya, tempat pijaknya sehingga kawan-kawan yang bersahabat dengannya.

14. Wajah mereka sentiasa hebat, sesiapa memandangnya akan merasa gerun dan akan memberi penghormatan kepadanya.

15. Setiap langkahnya diberkati, jarak perjalanan yang jauh Allah SWT pendekkan sehingga tidak merasai kepenatan dalam setiap perjalanannya.

16. Segala binatang buas akan menjadi jinak bila berhadapan dengannya, malah dia mampu mengarah binatang tersebut.

17. Mereka mampu mengeluarkan khazanah simpanan Allah dibumi ini.Dengan Izin Allah SWT.

18. Mereka menjadi tumpuan dan ikutan orang ramai, sehingga manusia sanggup menjadi khadam kepadanya demi mengharapkan keberkatan dari Allah SWT.

19. Allah SWT mengqabulkan doa mereka, mereka tidak perlu bersumpah dan bernazar dengan nama Allah, Allah SWT telah menerima doa dan hajat mereka.

20. Orang ramai sentiasa mengasihi mereka