My Scrapbook: 2011

Thursday, November 17, 2011

5 Perkara menghalalkan usaha anda di sisi Allah SWT

1- Jangan menunda sesuatu kewajipan terhadap Allah SWT dan jangan menguranginya.

2- Usaha anda jangan mengganggu makhluk lain.

3- Tanamkan niat dalam usaha anda untuk menjaga kehormatan anak keluarga bukan semata-mata mengumpul kekayaan.

4- Jangan memaksa diri dalam usaha.

5- Jangan menganggap rezeki berhasil melalui usaha yang anda lakukan tetapi rezeki yang dapat dicapai adalah anugerah Allah SWT secara langsung, kerana usaha anda adalah penyebab semata-mata.

Kitab Tanbihul Ghafilin.

Tuesday, November 15, 2011

The Summons

Author: GRISHAM John
Publisher: Dell

Once Judge Atlee was a powerful figure in Clanton, Mississippi-a pillar of the community who towered over local law and politics for forty years. Now the judge is a shadow of his former self, a sick, lonely old man who has withdrawn to his sprawling ancestral home. Knowing the end is near, Judge Atlee has issued a summons for his two sons to return to Clanton to discuss his estate. Ray Atlee is the eldest, a Virginia law professor, newly single and still enduring the aftershocks of a surprise divorce. Forrest is Rays younger brother, who redefines the notion of a familys black sheep.

The summons is typed by the judge himself, on his handsome old stationery, and gives the date and time for Ray and Forrest to appear in his study. Ray reluctantly heads south to his hometown, to the place where he grew up and now prefers to avoid. But the family meeting does not take place. The judge dies too soon, and in doing so leaves behind a shocking secret known only to Ray.

And perhaps someone else.



Hanya Sebatas Ini

Author: INDAH Hairani
Publisher: Buku Prima

Kekecewaan telah membuatkan ramai orang musnah, kekecewaan telah mencipta keporakperandaan dalam hidup. Dan dia tidak ketinggalan melalui hal yang serupa. Malam-malam di perantauan, dipenuhi dengan dosa dan noda.Dia telah sirna. Dia telah benar-benar hancur.

Hari-hari menjadi sepi tanpa e-mel Dani Ramdani. Tidak ada yang lebih membahagiakan selain dari dapat mendengar suara lelaki itu. Suara itu terkandung nada luka itu mengundang rasa simpati yang mendalam terhadap lelaki itu. Dalam diam dia menderita, menderita dengan rasa bersalah dan berdosa pada manusia bernama Haris Iskandar itu.

Haris iskandar mengajarnya erti kasih sayang seorang suami. Fahrin Al Amin menyedarkannya, kalau cinta tidak ada, apa juga usaha tidak memberi apa-apa makna. Sekalipun seribu jahitan, sekalipun sejuta luahan, ia tetap tidak mampu memiliki cinta. Dani Ramdani, mengajarnya erti kesabaran dan ketabahan.

Cinta membuat dia alpa. Kisah lukanya dengan Malaika dan Bunga. Dan kini kelukaan itu berulang lagi dalam hidupnya. Nur Qaseh akan ditinggalkan di bumi ini. Dan dia akan kembali ke tanah airnya. Kembali untuk meninggalkan segala kenangan yang pernah dicipta di bumi kelahiran Nur Qaseh. Kembali memenuhi kehendak abi untuk mengembalikan Dani Ramdani kepada dirinya sebenar.

Pohon rhu, pantai yang kita sering jejaki pada setiap lewat senja Dani bersama Qaseh indah di ingatan Dani. Terima kasih atas segala kebaikan Qaseh selama Dani di sana. Qaseh, segalanya Hanya Sebatas ini.



6 Golongan manusia terkutuk di sisi Allah SWT

 
Rasulullah SAW telah bersabda :

Ada 6 golongan manusia yang aku kutuk dan Allah SWT pun mengutuk mereka. Setiap nabi yang doanya dimakbulkan mengutuk mereka. Mereka adalah :

1- Orang yang menambah-nambah ayat dalam kitab Allah SWT.

2- Orang yang mendustakan ketentuan Allah SWT.

3- Pemerintah yang kejam sehingga dia memuliakan orang yang dihinakan Allah SWT dan menghinakan orang yang dimuliakan oleh Allah SWT.

4- Orang yang menghalalkan perkara yang diharamkan oleh Allah SWT.

5- Orang yang menghalalkan perbuatan yang telah diharamkan oleh Allah SWT terhadap ahli bait ( keluarga Junjungan Rasulullah SAW ).

6- Orang yang meninggalkan Sunnahku.

Maka pada hari kiamat nanti Allah SWT tidak memandang mereka dengan pandangan rahmat – Hadis Riwayat Tirmizi dan Hakim.

Kitab Mutiara Kebijaksanaan Dalam Islam.

Ayat-ayat AlQuran Untuk Mengubati Kanser

Thursday, November 10, 2011

Cat O'Nine Tales




Author: ARCHER Jeffrey
Publisher: Pan Books

While incarcerated for two years in 5 different prisons, Jeffrey Archer picked up several ideas for short stories. They range from a tale of 'The Man Who Robbed His Own Post Office' to the story of a company chairman who tried to poison his wife while on a trip to St Petersburg - oth with unexpected consequences. In another, 'Meastro', an Italian restaurateur ends up in jail, unable to explain to the tax man how he can own a yacht, a Ferrari and a home in Florence, while only declaring a profit of 70,000 pound a year. 

Ford Country

 
Author: GRISHAM John
Publisher: Dell

This riveting collection of short stories features an unforgettable cast of characters: Wheelchair-bound Inez Graney and her two older sons embark on a bizzare road trip through the Mississippi Delta to visit Inez's youngest son, Raymond - on death row. A hard-drinking, low-grossing divorce lawyer fed up with his life, his wife and the law plans a drastic escape after an unexpected phone call. A quiet, unassuming data collector sets out to bring down a flashy casino owner with his skill at blackjack - as payback for the theft of his wife. A stalker hunts victims in a retirement home, a lawyer confronts a vengeful adversary from the past, and a young man from a prominent family is driven off by scandal and fear - but finds unexpected redemption on the wrong side of the tracks.

Biarlah Ku Sendiri

 
Author: BIKASH NUR Idris , DEWI Sukma, IZZA Aripin, MIMIE Afinie, OSHUN Muhammad, TANNE Hadihaz
Publisher: KarnaDya Solutions

BiarlahKu Sendiri memuatkan tujuh kisah menarik daripada penulis-penulis kreatif tanah air yang berpengalaman. Kisah-kisah di dalam buku ini tidak terlalu panjang, namun padat dengan plot-plot yang pastinya membuatkan anda terus membaca. Ada yang berunsur lucu, ada yang bersifat lebih serius, ada juga yang sedih, tetapi semestinya menghiburkan don menyentuh perasaan.

BiarlahKu Sendiri (berbentuk novel pendek atau NOPEN) mampu menjadi teman anda ketika anda sedang bersantai, berehat dengan ahli keluarga, atau sedang berada dalam bas, kapal terbang, keretapi atau tren komuter, menuju ke destinasi anda.

5 Golongan yang ditolak amalan Solatnya

 
1- Isteri yang menderhakai suami.

2- Hamba yang lari daripada majikan sehingga kembali bertugas.

3- Orang yang tidak bercakap dengan saudaranya sesama Islam melebihi 3 hari.

4- Orang berterusan minum arak tanpa bertaubat.

5- Imam yang tidak disukai oleh kaumnya atau makmumnya

Thursday, November 3, 2011

KAKIMOTONG DOT COM: Selepas Majalah Mastika, Blog KAKIMOTONG Bakal Mun...

Cayala Iyo..mesti nak tgk ni nanti..mmg setiap kali tgk Iyo rasa tk sabar nak jumpa Iyo personally..started from Iyo story, byk pengajaran dan keinsafan yg aku dapat gunakan utk improvekan diri sendiri..


KAKIMOTONG DOT COM: Selepas Majalah Mastika, Blog KAKIMOTONG Bakal Mun...: Pada akhir bulan September yang lepas, PH ada menulis status di wall FB Papa Hero...Begini lebih kurang bunyinya : "PH dapat rasakan bulan 1...


Thursday, October 27, 2011

5 Permata terbaik dalam kehidupan

 
Umar R.A. berkata :

1- Aku telah memperhatikan semua teman, namun tidak ada teman yang lebih utama daripada memelihara lisan.

2- Aku telah memperhatikan semua pakaian, namun tidak ada pakaian yang lebih utama daripada memelihara warak.

3- Aku telah lihat semua harta, namun tidak ada harta yang lebih utama daripada sifat Qanaah

( bersyukur dengan apa yang Allah SWT kurniakan) .

4- Aku telah melihat semua kebaikan, namun aku tidak melihat yang lebih utama daripada ikhlas dalam beramal.

5- Aku telah melihat semua makanan, namun aku tidak melihat yang lebih nikmat daripada sabar.

Kitab Mutiara Kebijaksanaan Dalam Islam

Tuesday, October 25, 2011

Nabi Adam A.S. bahagia dan mulia kerana 5 perkara:

 
1- Mengakui dosa yang beliau telah lakukan.

2- Menyesal di atas perbuatan dosa yang telah dilakukan.

3- Mencela diri dan merendahkan diri apabila melakukan dosa.

4- Segera bertaubat kepada Allah SWT apabila tersilap melakukan dosa.

5- Tidak putus asa daripada Rahmat Allah SWT “.

Kitab Mutiara Kebijaksanaan

5 Perkara Allah SWT menghalang keberkatan hidup kita

1- Sesiapa tidak menunaikan zakat, Allah SWT menolak keselamatan hartanya.

2- Sesiapa tidak suka bersedekah Allah SWT akan mengurangkan kesihatannya.

3- Sesiapa tidak membayar zakat tanaman, Allah SWT mengurangkan keberkatan tanahnya.

4- Sesiapa tidak suka berdoa, Allah SWT, Allah SWT juga tidak suka menerima permintaannya.

5- Sesiapa tidak mengambil berat tentang solat, Allah SWT menolak ucapan kalimah La Ilaha Illallah ketika matinya.

Kitab Tanbihul Ghafilin,

5 Keindahan bersama Allah SWT

Yahya bin Muaz berkata dalam munajatnya kepada Allah SWT :

1- Wahai Tuhanku, tiada keindahan malam kecuali dengan bermunajat kepada Mu.

2- Tiada keindahan siang hari kecuali dengan taat kepada Mu.

3- Tiada keindahan dunia ini kecuali dengan zikir kepada Mu.

4- Tiada keindahan Akhirat kecuali dengan keampunan Mu.

5- Tiada keindahan Syurga kecuali dengan melihat Mu.

Kitab Mutiara Kebijaksanaan Dalam Islam

3 Hutang yang mendapat jaminan dan pujian Allah SWT

 
1- Berhutang untuk berkahwin kerana takut terjerumus dalam kancah maksiat.

2- Berhutang untuk membantu saudara yang ingin berjihad di Jalan Allah SWT.

3- Berhutang untuk mendapatkan kain kafan bagi menyempurnakan jenazah yang mati.

Kitab Tanbihul Ghafilin .

6 Golongan manusia terkutuk di sisi Allah SWT


Rasulullah SAW telah bersabda :

Ada 6 golongan manusia yang aku kutuk dan Allah SWT pun mengutuk mereka. Setiap nabi yang doanya dimakbulkan mengutuk mereka. Mereka adalah :

1- Orang yang menambah-nambah ayat dalam kitab Allah SWT.

2- Orang yang mendustakan ketentuan Allah SWT.

3- Pemerintah yang kejam sehingga dia memuliakan orang yang dihinakan Allah SWT dan menghinakan orang yang dimuliakan oleh Allah SWT.

4- Orang yang menghalalkan perkara yang diharamkan oleh Allah SWT.

5- Orang yang menghalalkan perbuatan yang telah diharamkan oleh Allah SWT terhadap ahli bait ( keluarga Junjungan Rasulullah SAW ).

6- Orang yang meninggalkan Sunnahku.

Maka pada hari kiamat nanti Allah SWT tidak memandang mereka dengan pandangan rahmat – Hadis Riwayat Tirmizi dan Hakim.

Kitab Mutiara Kebijaksanaan Dalam Islam

                                           
 
 

Monday, October 24, 2011

Wasilah Cinta Weera

Author: ROSE Harissa

Publisher: PTS Litera Utama Sdn. Bhd

Sipnosis :
Sebuah kisah yang sarat makna kasih sayang sesama manusia. Ia menawarkan keharuan ikhlasnya perhubungan antara Weera dan Ray, dua sahabat yang disalah erti hubungan hanya kerana mereka lelaki. Namun pada mereka setiap manusia boleh berbicara soal keteguhan hati, kasih dan keikhlasan asalkan ia kerana Allah.

Ujian Tuhan akhirnya menyentuh Weera. Fitnah tidak malu-malu menghambur namun Weera tetap teguh kerana dia percaya ujian mendatangkan kebahagian untuk sesiapa yang mengertikannya.

Contengan Jalanan

 
Author: HLOVATE Hlovate
Publisher: Jemari Seni

Rooftop Rant

 
Author: HLOVATE Hlovate
Publisher: Jemari Seni

Lontarkan ...kalau tidak ia meracun kongsikan ...walau hanya pada awan-awan
Mereka berbicara di atas bumbung Episod hidup memang berbeza, tapi cerita mereka masih selari!
Allah takkan bebankan hamba-Nya dengan apa yang dia tak mampu!

Hidup tak selalunya lawa, tak selalunya ada pelangi, kalau nak kata a bed of roses pun, duri-durinya tetap ada Kadang-kadang... bilamana

Friday, October 21, 2011

Dalam Mihrab Cinta

Author: HABIBURRAHMAN El Shirazy

Publisher: Ar-Risalah Product SDN BHD

Sipnosis
Siang itu, Pondok Al-Furqan yang terletak di daerah pagu,Kediri,Jawa Tengah dikejutkan oleh satu peristiwa. Pengurus bahagian keamanan mengheret seorang santri yang telah disyaki mencuri. Beberapa orang santri langsung membelasah santri berambut gondrong itu. Santri itu berteriak kesakitan dan memohon supaya tidak dibelasah.

Ampun, tolong jangan pukul saya. Saya tidak mencuri! Santri yang wajahnya sudah berdarah itu disertai raut wajah meminta belas kasihan.

Cepat mengaku. Kalau tidak pasti kupecahkan kepalamu! Teriak seorang santri yang bersongkok hitam dengan wajah amat geram.

Sungguh, bukan saya yang mencuri, Si Rambut Gondrong itu tetap tidak mahu mengaku perbuatan mencuri.

Dengan serta merta, dua tumbukan melayang ke wajahnya. Rasakan ini pencuri! Teriak kepala Bahagian Keamanan yang turut melayangkan pukulan. Si Rambut Gondrong mengeluh lalu pengsan.

Menjelang Asar, si Rambut Gondrong itu sedarkan diri. Dia ditahan dalam satu gudang pondok yang dijaga beberapa orang santri. Kedua tangan dan kakinya diikat. Air matanya berlinangan. Dia meratapi nasibnya. Seluruh tubuhnya terasa kesakitan. Dia merasa kematian sudah di depan mata.

Di luar gudang para santri ramai berkerumun. mereka berteriak dalam marah dan geram.

Pencuri jangan diberi kata maaf!

Belasah saja pencuri gondrong itu sampai mati!

Pencuri tidak sepatutnya mengaku sebagai santri. Ini kurang ajar. Tidak ada kata maaf!

Dia menangis mendengar semua itu. Sepuluh minit kemudian pintu gudang terbuka. Dia amat ketakutan. Tanpa dia sedari, dia terkencing dalam seluarnya kerana takut yang teramat sangat. Para Santri yang didera marah meluap hendak mencerobos masuk ke dalam gudang. Tapi kepala kampung di kawasan pondok melarang mereka dengan sedaya upaya. Pimpinan pondok kemudian masuk dengan wajah yang gementar menyaksikan kejadian itu.

aA + bB



Pengarang : Hlovate
Penerbit : Jemari Seni
Harga : RM 20.00
ISBN : 978-983-43217-9-6

Sinopsis
cinta itu, jatuh dari langit atau jatuh dari hati? - Addin

Inilah... sebuah kisah perjalanan: perjalanan bersama masa perjalanan cerita aA + bB. Semua orang belajar. semua orang membesar: tetapi tidak semua orang menjadi dewasa. Selagi hidup bersama masa, maka selagi itu juga yang hidup itu dewasa bersama usia.

Addin mengemukakan teorinya begini:
a. membesar dan belajar dengan pengetahuan serta pengalaman adalah suatu cabaran
b. membesar dan belajar tentang hidup serta mengenal diri sendiri adalah suatu hakikat yang tidak dapat dielak

7 tahun selepas itu...

Apa yang terjadi apabila doktor dipaksa berkahwin dengan jurutera ,yang bukan pilihan hatinya?

Apa yang terjadi kalau sang kepala batu dan sang keras kepala itu harus tinggal sebumbung.?

Cerita 'cinta' antara Addin dan Benz, tidak semudah A + B = Aman Bahagia. Ini kerana sejarah mereka bermula lebih awal dari itu. Mereka pernah saling membenci, sling mendendam dan saling membisu sejak zaman sekolah...

Siapa aku pada dia? A pal? A room-mate? A brother? Never a husband?-Benz

5 Tahun 5 Bulan

 
Penerbit : Jemari Seni Publishing (www.jemariseni.com)
Bil m/s: 509
ISBN : 978-963-43217-2-7

Sinopsis belakang buku:

Menjadi orang gaji di rumah Encik Latfy sebenarnya tidak sesusah mana kalau tidak kerana Along Serbia yang sarkastik tu...

Ini bukan asam pedas ni. Dah macam masam-kelat-pedas aje.

Masin sangat la ni. Lain kali nak letak garam banyak mana timbanglah dulu.

Nak bagi kita orang kena diabetes ke Cik Ana oi...?

Bancuh Along kopi. Kurang gula. Tapi campur sikit honey.

Namun inilah permulaannya dia belajar menajdi seorang Ana... dan dari sini jugalah Ana semakin dewasa dalam setiap episod kehidupannya....

Kata Ana: Saya bukan orang yang dicari, Along. Ana yang Along kenal bukan Jo yang sepatutnya Along kenal.

Kata hati Along: Tanpa diduga dia mengenali seorang Jo di dalam Ana.

Siapa Ana? Dan siapa pula Jo di dalam hidup Along?

Sepertimana dia cekap sebangai orang gaji begitulah dia 'cekap' mengendalikan dirinya sebagai pelajar di Universiti of Aberdeen. Namun apabila datang bab 'hati' ada yang tidak kena dengannya sejak mula. Hatinya pernah berperi:boys're stupid. Some men too.








Malang Tak Berbau

19 Oct 2011, malam around 10pm kemalangan berlaku. Waduh! jalan licin akibat lepas hujan, kereta terbabas ke tepi dan melanggar besi pengadang..memang tk bolah nak kawal dah..biarkan je la sebab kalau ditekan brek lg la memusing2 pulak..entah lg teruk jadinya..nasib baik la jugak ada besi tu if not masuk sungai la jwpnya..anyway, no injury, alhamdullilah. Kereta mmg remuk tepi kiri, depan dan belakang..hmm masuk workshop la..kurang2 sebulan baru siap..hai..patah kaki la makcik..nak ke mana2 pun kena la pinjam kereta mak mertua..apapun janji nyawa tk melayang..Allah masih panjangkan umur kami kerana kasih sayangNya. Amin..
Anyway, sebagai peringatan utk semua, hati2 la semasa memandu..walaupun kita biasa gunakan jalan tu tapi mesti waspada jugak..kita tk boleh jangka apa yang bakal berlaku suatu hari kan..

Thursday, October 13, 2011

5 Anugerah agong Allah SWT pada mereka yang solat berjemaah

 
1- Terhindar daripada kesempitan hidup.

2- Terhindar daripada seksaan kubur.

3- Menerima suratan amalan di Akhirat dengan tangan kanan.

4- Melalui Siratul Mustaqim selaju kelajuan kilat.

5- Masuk Syurga Allah SWT tanpa dihisab.

Kitan Tanbihul Ghafilin,

Tuesday, October 11, 2011

Rumahku Syurgaku

Perasaan excited, happy, terharu etc ni dah agak lama berada dalam hati ni cuma hari ni baru nak diluahkan sepenuhnya sebab InsyaAllah hujung minggu ni akan mula berpindah ke rumah baru..walaupun agak lewat untuk memiliki rumah sendiri namun aku bersyukur atas rezeki Allah bagi untuk mendapatkannya..rumah tk la besar tapi cukup la utk hidup berdua dgn suami..anak2 yg ada pun dah besar panjang dan dah pun hidup sendiri cuma mungkin sekali-sekala anak2 buah akan bermalam kt rumah..hari tu dah siap pesan cuti sekolah ni nk duduk rumah makngah..pastu makngah mesti buat penkek yg mcm dulu tu tau..hehe..mcm2 perangai budak2 ni kan..anyway, bila dah rumah sendiri ni boleh la ajak tetamu dtg bertandang.. :)

Dari mula dapat kunci hari tu mmg padat ja masa coz lepas balik kerja nak singgah beli brg rumah la, tgk2 budak2 indon tu buat kerja la..(ada ubahsuai sket..syukur Alhamdullillah coz bonus thn lepas dpt la lebih sket so boleh la nak renovate rumah tu..) hari minggu pun dari pagi sampai malam ada ja kerja..kt rumah skrg mmg tk masak la dah..brg2 dapur pun dah kering dan tambah pulak gas pun habis minggu lepas, definately mkn luar aja..

nasib la kt rumah skrg ni tk byk sgt brg lg pun rumah baru tk jauh sgt..rasanya kalau drive tu tk sampai 5 minit..hehe..boleh ulang-alik je nanti cuma brg yg besar2 tu kena jugak la naik lori..bila pikir pasal ni..sekarang jugak rasa nak balik rumah..nak kerja pun dah hilang mood ni..hehe..tapi bila pikir kan..perit jugak la coz byk belanja utk beli brg la, wiring la, dapur la etc tp kita pun bukan nak beli rumah selalu..rasanya ni la satu2nya rumah aku pun so baik le buat elok2 dulu sebelum masuk kan..dah settle semua, lepas ni baru pikir pasal hutang lak...start ikat perut la bulan depan jawapnyer.. hahha..

gambar2 transformasi rumah tu nanti la diuploadkan..itupun bila berkesempatan la rasanya..apapun, so far mmg puashati la dgn harga dan kerja yg kontraktor buat, budak2 indon tu pun bagus, kerja yg tk disuruh buat pun dibuatnya..syukur sgt2 sebab semuanya lancar..semoga dgn adanya rumah yg lebih selesa ni akan lebih byk ibadat yg boleh dilakukan..surau pun dekat, jalan kaki pun tk sampai 10 minit..so inilah syurgaku utk baki2 usia yg masih ada..Kau panjangkanlah hayat kami ya Allah..

KAKIMOTONG DOT COM: Blog KAKIMOTONG Dan Hero Di Majalah Mastika

Selama ni mmg dok follow blog PH & Iyo ni..hopefully i can be like PH jugak one day..plan nak jumpa Iyo dah 2-3 kali tp masih belum berkesempatan..insyaAllah one day..apapun..saja nak berkongsi news ni utk semua..i will get the mastika soon..


KAKIMOTONG DOT COM: Blog KAKIMOTONG Dan Hero Di Majalah Mastika: Alhamdulillah dan syukur ke hadrat Ilahi kerana masih ada insan yang sudi melihat perjuangan PH selama ini....Tanggal 10 Oktober 2011, Kakim...


Wednesday, October 5, 2011

7 Amalan memberi cahaya di dalam kubur

1- Ikhlas dalam beribadat kepada Allah SWT.

2- Berbakti kepada kedua orang tua.

3- Berhubung Silatul Rahim.

4- Tidak mensia-siakan umur untuk melakukan maksiat terhadap Allah SWT.

5- Tidak menuruti kehendak hawa nafsu.

6- Bersungguh-sungguh dalam taat kepada Allah SWT.

7- Memperbanyakkan zikir kepada Allah SWT.

Kitab Mutiara Kebijaksanaan

6 Perkara mengundang Kemurkaan Allah SWT

Allah SWT telah menyebut dalam kitab-kitabnya :

1-Sesiapa berpagi-pagi bersusah memikirkan dunia, maka dia berpagi-pagi lagi telah mendapat kemurkaan Allah SWT.

2- Sesiapa mengeluh kerana ditimpa mushibah, maka dia mengeluh diatas tindakan Allah SWT.

3- Sesiapa tidak menghirau daripada mana datangnya rezeki, maka Allah SWT tidak menghirau dia daripada pintu mana dia memasuki neraka.

4- Sesiapa melakukan dosa sambil tertawa, dia akan memasuki neraka sambil menangis.

5- Sesiapa sibuk memuaskan syahwat semata-mata, maka Allah SWT akan mencabut dari hatinya rasa takut kepada Akhirat.

6- Sesiapa yang merendahkan diri kepada orang kaya kerana harta kekayaannya, maka Allah SWT akan mencampak dimatanya sentiasa terbayang kepada kemiskinan.

Kitab Tanbihul Ghafilin,

JIN ‘ASYIQ

Jin Asyiq adalah gelaran bagi jin yang jatuh cinta atau suka kepada manusia sama ada jin jantan suka pada manusia perempuan atau jin betina jatuh cinta pada manusia lelaki..ataupun suka kepada kaum sejenis (homoseks@lesbian). Jin asyik akan menjadikan manusia yang dia cintai itu sebagai kekasihnya atau teman hidupnya dalam keadaan manusia tersebut tidak mengetahuinya.

PUNCA BERLAKUNYA JIN ASYIQ
Terdapat banyak faktor timbulnya jin asyik pada diri seseorang. Antaranya:
1. Selalu suka bersendirian tanpa melakukan aktiviti yang berfaedah
2. Wajah atau perawakan manusia yang cantik atau tampan yang mempesonakan sesiapa saja yang melihatnya.
3. Terpesona dengan budi bahasa dan akhlak seseorang.
4. Tidak menjaga aurat walaupun bersendirian.
5. Terlalu lama di dalam bilik air/ tandas.

TANDA-TANDA SESEORANG ITU MEMILIKI JIN ASYIQ
1. Selalu merasa tidak puas hati pada pasangan
2. Kurang terangsang apabila melakukan persetubuhan dengan pasangan.
3. Terbayang wanita @ lelaki lain apabila bersama pasangan.
4. Terasa sakit pada kemaluan secara tiba-tiba.
5. Sentiasa bergaduh dengan pasangan.
6. Selalu bermimpi gadis @ lelaki yang tidak dikenali.
7. Terasa seperti disentuh atau dibelai.
8. Tidak suka kepada lelaki / wanita baik yang ingin berkenalan dengannya.
9. Menjauhkan diri dari aktiviti keagamaan.

CARA MENGHINDARI JIN ‘ASYIK
1. Rajin menuntut ilmu khususnya yang berkaitan dengan jin supaya dapat mengetahui dengan lebih awal tanda2 gangguan jin.
2. Selalu membaca al-Quran dan rajin berzikir
3. Mengamalkan zikir pagi dan petang.
4. Elakkan diri dari melakukan perkara-perkara yang menjadi faktor timbulnya jin Asyik.
5. Menjaga kebersihan diri, pakaian dan tempat tinggal.

6 Langkah orang mukmin dalam menghadapi Akhirat

1- Ilmu yang membawa ke Akhirat.

2- Kawan yang membantu melakukan taat kepada Allah SWT dan mencegah daripada melakukan maksiat.

3- Mengenal musuh dan berhati-hati daripadanya.

4- Memerhati ayat Allah SWT dan perubahan siang dengan malam.

5- Baik kepada semua orang supaya tidak ada musuhnya pada hari kiamat.

6- Siap menghadapi mati sebelum tibanya, supaya tidak kecewa pada hari kiamat.

Sunday, September 25, 2011

Bread with Peanut Butter & Banana

yummy snack..try it..
Mula2 sapu butter & peanut butter

Pastu letak le pisang, byk sikit tu terpulang ler..
Dah ready utk dimasukkan dlm sandwich maker..

Senang guna ni..tk yah nk bakar2 lak

Dah siap..sedap tau..

Thursday, September 22, 2011

Egg To Treat Burn

A young man sprinkling his lawn and bushes with pesticides wanted to check the contents of the barrel to see how much pesticide remained in it.  He raised the cover and lit his lighter; the vapors inflamed and engulfed him.  He jumped from his truck, screaming.  His neighbor came out of her house with a dozen eggs, yelling: "bring me some eggs!"  She broke them, separating the whites from the yolks.  The neighbor woman helped her to apply the whites on the young man's face.  When the ambulance arrived and when the EMTs saw the young man, they asked who had done this.  Everyone pointed to the lady in charge.  They congratulated her and said: "You have saved his face."  By the end of the summer, the young man brought the lady a bouquet of roses to thank her.  His face was like a baby's skin

Keep in mind this treatment of burns which is included in teaching beginner fireman this method. First aid consists to spraying cold water on the affected area until the heat is reduced and stops burning the layers of skin. Then, spread egg whites on the affected are.

One woman burned a large part of her hand with boiling water. In spite of the pain, she ran cold faucet water on her hand, separated 2 egg white from the yolks, beat them slightly and dipped her hand in the solution. The whites then dried and formed a protective layer.

She later learned that the egg white is a natural collagen and continued during at least one hour to apply layer upon layer of beaten egg white. By afternoon she no longer felt any pain and the next day there was hardly a trace of the burn. 10 days later, no trace was left at all and her skin had regained its normal color. The burned area was totally regenerated thanks to the collagen in the egg whites, a placenta full of vitamins.

Wednesday, August 17, 2011

7 Cara meringankan musibah

1- Menunggu pahala dan ganjaran di sisi Allah SWT.

2- Menziarahi orang ditimpa musibah.

3- Yakin bahawa musibah yang menimpa anda adalah lebih ringan daripada musibah yang Allah SWT timpakan ke atas orang lain.

4- Yakin bahawa musibah yang anda deritai hanya sementara di dunia sahaja sedangkan ganjaran besar telah Allah SWT sediakan di Akhirat nanti untuk anda.

5- Kesabaran bersama penderitaan yang Allah SWT uji pasti mendapat pahala yang lebih besar berbanding dengan kesabaran bersama kenikmatan.

6- Jangan sesekali melakukan tipu muslihat.

7- Sedarlah bahawa pilihan Allah SWT untuk diri anda adalah terbaik.

Kitab La Tahzan,

1- Allah SWT menCintainya.
2- Dia mendapat nikmat kesihatan.
3- Dia dinaungi oleh Para Malaikat.
4- Rumah dan kediamannya mendapat keberkatan daripada Allah SWT.
5- Cahaya Taqwa bersinar diwajahnya.
6- Allah SWT akan melembutkan hatinya.
7- Dia akan melintasi Sirat Mustaqim sepantas kilat.
8- Allah SWT menyelamatkannya daripada api neraka.
9- Didalam Syurga nanti dia akan ditemani oleh mereka-mereka yang mendapat pujian Allah SWT.

Kitab Fadhail Amal.

Satu Kalimah yang mendapat 4 Pengampunan Allah SWT

Siti Zubaidah R.A. telah berkata ” Aku mendapat keampunan kerana 4 perkara :

1- Laa Ilaaha Illallahhu Afni biha umri : Aku habiskan umurku dengan kalimah Laa Ilahaillallah.
2- Laa Ilaha Illallahhu Adkhalubiha Qabri : Aku masuk kuburku dengan kalimah Laa Ilahaillallah.
3- Laa Ilahaillallahu biha Wahdi : Aku habiskan masaku yang sunyi dengan kalimah Laa Ilahaillallah.
4- Laa Ilahaillallahu Alqi Biha Rabbi : Aku mengadap Tuhanku dengan membawa Laa Ilahaillallah.”.

Kitab Fadhail Amal,

5 Amalan memberi cahaya di dunia dan Akhirat

Abu Bakar As-Siddiq berkata :

1- Percintaan dunia adalah gelap dan lampunya adalah Taqwa.
2- Segala rupa maksiat adalah gelap dan lampunya adalah Taubat.
3- Kubur adalah gelap dan lampunya adalah Laa Ilaha Illallah.
4- Akhirat adalah gelap dan lampunya adalah Amal-amal Soleh.
5- Jambatan Sirat adalah gelap dan lampunya adalah Yakin.

Kitab Fadhail Amal,

Friday, August 12, 2011

4 Asas Utama Kemuliaan Akhlak Dalam Islam

1- Bersabar menanggung kerenah manusia dengan penuh kasih sayang, menerima tomahan dan celaan, menerima perbuatan khianat orang lain dan sebagainya ( Yakin kita adalah di pihak Allah SWT ).

2- Bersifat dengan sifat pemaaf yang sanggup menerima bebanan manusia kerana sifat Pemaaf adalah sifat yang boleh mengelakkan kehancuran, malah memberi ruang untuk menembah kemajuan di masa hadapan. Sifat Pemaaf adalah sifat mereka yang mendapat pangkat kebesaran di sisi Allah SWT.

3- Bersifat dengan sifat keberanian. Sifat ini adalah sifat yang akan membawa manusia kearah kemuliaan dan penghormatan. Sifat ini menjauhkan kita daripada bersifat pemarah dan pasti kehidupan kita tidak akan mundur.

4- Berlaku adil atau membentuk keadilan di kalangan manusia, kerana keadilan tidak akan terbeban dengan dosa-dosa atau keadilan tidak pernah bercampur dengan dosa. Setiap perkara yang berkaitan dengan dosa pasti tidak wujud keadilan dalam perkara tersebut. ( Tidak ada manusia yang menyembah dan menyintai Allah SWT dalam satu masa turut melakukan dosa dan melakukan kezaliman, Tidak ada ulamak yang berkebolehan dalam semua aspek sehingga tidak malu melakukan amal ibadat kepada Allah SWT dan dalam masa yang sama juga pandai melakukan maksiat terhadap Allah SWT ).

10 Perkara yang menjadikan manusia tidak bernilai di sisi Allah SWT

1- Ilmu yang tidak diamalkan.

2- Amal ibadat yang tidak disertakan dengan Keikhlasan.

3- Harta yang tidak digunakan di dunia untuk kemanfaatan di Akhirat.

4- Hati yang tidak merindui pertemuan dengan Allah SWT atau menCintai Allah SWT .

5- Percintaan yang tidak berlandaskan syariat Allah SWT.

6- Masa yang tidak digunakan untuk kebajikan atau kemanfaatan di Akhirat.

7- Ideologi yang berkisar dengan sesuatu yang tidak memberi faedah kepada Akhirat.

8- Berkhidmat dengan mana-mana majikan yang tidak mendekatkan diri kepada Allah SWT dan tidak menjanjikan kebaikan dunia pada diri anda.

9- Mereka yang tidak mampu memberi faedah pada diri sendiri.

10- Mereka yang tidak mampu menabur jasa kepada orang lain.

Waktu-Waktu Mustajabnya Doa

Oleh Ismail bin Marsyud bin Ibrahim Ar-Rumaih

Allah memberikan setiap waktu dengan keutamaan dan kemuliaan yang berbeza-beza, di antaranya ada waktu-waktu tertentu yang sangat baik untuk berdoa, akan tetapi kebanyakan orang mensia-siakan kesempatan yang baik tersebut. Mereka menyangka bahawa seluruh waktu memiliki nilai yang sama dan tidak berbeza. Setiap muslim seharusnya memanfaatkan waktu-waktu yang utama dan mulia untuk berdoa agar mendapatkan kejayaan, keuntungan, kemenangan dan keselamatan. Adapun waktu-waktu mustajaba tersebut antara lain ialah

(1). Sepertiga Akhir Malam
Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.
"Ertinya : Sesungguhnya Rabb kami yang Maha Berkah lagi Maha Tinggi turun setiap malam ke langit dunia hingga berbaki sepertiga akhir malam, lalu berfirman ; barangsiapa yang berdoa, maka Aku akan kabulkan, barangsiapa yang memohon, pasti Aku akan perkenankan dan barangsiapa yang meminta ampun, pasti Aku akan mengampuninya" . (Shahih Al-Bukhari, kitab Da'awaat bab Doa Nisfullail 7/149-150)

(2). Tatkala Berbuka Puasa Bagi Orang Yang Berpuasa
Dari Abdullah bin 'Amr bin 'Ash Radhiyallahu 'anhu bahawa dia mendengar Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda. "Ertinya : Sesungguhnya bagi orang yang berpuasa ketika saat berbuka ada doa yang tidak ditolak". (Sunan Ibnu Majah, bab Fis Siyam La Turaddu Da'watuhu 1/321 No. 1775. Hakim dalam kitab Mustadrak 1/422. Dishahihkan sanadnya oleh Bushairi dalam Misbahuz Zujaj 2/17),

(3). Setiap Selepas Shalat Fardhu
Dari Abu Umamah, sesungguhnya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam ditanya tentang doa yang paling didengari oleh Allah Subhanahu wa Ta'ala, baginda Shallallahu 'alaihi wa sallam menjawab.
"Ertinya : Di pertengahan malam yang akhir dan setiap selesai shalat fardhu".(Sunah At-Tirmidzi, bab Jamiud Da'awaat 13/30. Dishahihkan oleh Al-Albani di dalam Shahih Sunan At-Tirmidzi 3/167-168 No. 2782).

(4). Ketika Saat Perang Berkecamuk
Dari Sahl bin Sa'ad Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.
"Ertinya : Ada dua doa yang tidak tertolak atau jarang tertolak ; doa ketika saat adzan dan doa ketika perang berkecamuk". (Sunan Abu Daud, kitab Jihad 3/21 No. 2540. Sunan Baihaqi, bab Shalat Istisqa' 3/360. Hakim dalam Mustadrak 1/189. Dishahihkan Imam Nawawi dalam Al-Adzkaar hal. 341. Dan Al-Albani dalam Ta'liq Alal Misykat 1/212 No. 672).

(5). Sesaat ketika Hari Jum'at
Dari Abu Hurairah Radhiyallahu 'anhu bahawa Abul Qasim Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.
"Ertinya : Sesungguhnya pada hari Jum'at ada satu saat yang tidaklah bertepatan seorang hamba muslim shalat dan memohon sesuatu kebaikan kepada Allah melainkan akan diberikan padanya, beliau berisyarat dengan tangannya akan sedikitnya waktu tersebut". (Shahih Al-Bukhari, kitab Da'awaat 7/166. Shahih Muslim, kitab Jumuah 3/5-6). Waktu yang sesaat itu tidak boleh diketahui secara tepat dan masing-masing riwayat menyebutkan waktu tersebut secara berbeza-beza, sebagaimana yang telah disebutkan oleh Ibnu Hajar di dalam Fathul Bari 11/203. Dan kemungkinan besar waktu tersebut berada ketika saat imam atau khatib naik ke mimbar sehingga selesai shalat Jum'at atau sehingga selesai waktu shalat ashar bagi orang yang menunggu shalat maghrib.

(6). Ketika Waktu Bangun Tidur Pada Malam Hari Bagi Orang Yang Sebelum Tidur Dalam Keadaan Suci dan Berdzikir Kepada Allah
Dari 'Amr bin 'Anbasah Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.
"Ertinya :Tidaklah seorang hamba tidur dalam keadaan suci lalu terbangun pada malam hari kemudian memohon sesuatu tentang urusan dunia atau akhirat melainkan Allah akan mengabulkannya" . (Sunan Ibnu Majah, bab Doa 2/352 No. 3924. Dishahihkan oleh Al-Mundziri 1/371 No. 595). Terbangun tanpa sengaja pada malam hari.(An-Nihayah fi Gharibil Hadits 1/190) Yang dimaksudkan dengan "ta'ara minal lail" terbangun dari tidur pada malam hari.

(7). Doa Di antara Adzan dan Iqamah
Dari Anas bin Malik Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.
"Ertinya : Doa tidak akan ditolak di antara adzan dan iqamah". (Sunan Abu Daud, kitab Shalat 1/144 No. 521. Sunan At-Tirmidzi, bab Jamiud Da'waat 13/87. Sunan Al-Baihaqi, kitab Shalat 1/410. Dishahihkan oleh Al-Albani, kitab Tamamul Minnah hal. 139)

(8). Doa Ketika Waktu Sujud di Dalam Shalat
Dari Ibnu Abbas Radhiyallahu 'anhu bahawa Rasulullah Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda.
"Ertinya : Adapun pada waktu sujud, maka bersungguh-sungguhl ah berdoa keraan saat itu sangat tepat untuk dikabulkan". (Shahih Muslim, kitab Shalat bab Nahi An Qiratul Qur'an fi Ruku' wa Sujud 2/48)
Yang dimaksudkan adalah sangat tepat dan layak untuk dikabulkan doa kamu.

(9). Ketika Saat Sedang Hujana
Dari Sahl bin a'ad Radhiyallahu 'anhu bahawasanya Rasulullah Shallallahu 'alaihi wasallam bersabda.
"Ertinya : Dua doa yang tidak pernah ditolak ; doa ketika waktu adzan dan doa ketika waktu hujan". (Mustadrak Hakim dan dishahihkan oleh Adz-Dzahabi 2/113-114. Dishahihkan oleh Al-Albani dalam Shahihul Jami' No. 3078). Imam An-Nawawi berkata bahawa penyebab doa pada waktu hujan tidak ditolak atau jarang ditolak ialah kerana pada saat itu sedang turun rahmat khususnya curahan hujan pertama di awal musim. (Fathul Qadir 3/340).

(10). Ketika Saat Ajal Tiba
Dari Ummu Salamah bahawa Rasulullah 'alaihi wasallam mendatangi rumah Abu Salamah (pada hari wafatnya), dan beliau mendapati kedua mata Abu Salamah terbuka lalu beliau 'alaihi wasallam memejamkannya kemudian bersabda. "Ertinya : Sesungguhnya tatkala ruh dicabut, maka pandangan mata akan mengikutinya' . Semua keluarga histeria. Baginda 'alaihi wasallam bersabda : 'Janganlah kalian berdoa untuk diri kalian kecuali kebaikan, kerana para malaikat mengamini apa yang kamu ucapkan". (Shahih Muslim, kitab Janaiz 3/38)

(11). Ketika Lailatul Qadar
Allah Subhanahu wa Ta'ala berfirman. "Ertinya : Malam kemuliaan itu lebih baik daripada seribu bulan. Pada malam itu turun malaikat-malaikat dan malaikat Jibril dengan izin Tuhannya untuk mengatur segala urusan. Malam itu penuh kesejahteraan sehingga terbit fajar". (Al-Qadr : 3-5) Imam As-Syaukani berkata bahawa kemuliaan Lailatul Qadar mengharuskan doa setiap orang pasti dikabulkan. (Tuhfatud Dzakirin hal. 56)

(12). Doa Ketika Hari Arafah
Dari 'Amr bin Syu'aib Radhiyallahu 'anhu dari bapaknya dari datuknya bahawasanya Nabi Shallallahu 'alaihi wa sallam bersabda."Ertinya : Sebaik-baik doa adalah pada hari Arafah". (Sunan At-Tirmidzi, bab

Jamiud Da'waat 13/83. Dihasankan oleh Al-Albani dalam Ta'liq alal Misykat 2/797 No. 2598)
http://almanhaj.or.id/index.php?action=more&article_id=101&bagian=0
Di edit dan diterjemah oleh Abu Usamah (http://the-authenthic.blogspot.com/)



Tuesday, August 9, 2011

4 Asas Utama Kemuliaan Akhlak Dalam Islam

1- Bersabar menanggung kerenah manusia dengan penuh kasih sayang, menerima tomahan dan celaan, menerima perbuatan khianat orang lain dan sebagainya ( Yakin kita adalah di pihak Allah SWT ).

2- Bersifat dengan sifat pemaaf yang sanggup menerima bebanan manusia kerana sifat Pemaaf adalah sifat yang boleh mengelakkan kehancuran, malah memberi ruang untuk menembah kemajuan di masa hadapan. Sifat Pemaaf adalah sifat mereka yang mendapat pangkat kebesaran di sisi Allah SWT.

3- Bersifat dengan sifat keberanian. Sifat ini adalah sifat yang akan membawa manusia kearah kemuliaan dan penghormatan. Sifat ini menjauhkan kita daripada bersifat pemarah dan pasti kehidupan kita tidak akan mundur.

4- Berlaku adil atau membentuk keadilan di kalangan manusia, kerana keadilan tidak akan terbeban dengan dosa-dosa atau keadilan tidak pernah bercampur dengan dosa. Setiap perkara yang berkaitan dengan dosa pasti tidak wujud keadilan dalam perkara tersebut. ( Tidak ada manusia yang menyembah dan menyintai Allah SWT dalam satu masa turut melakukan dosa dan melakukan kezaliman, Tidak ada ulamak yang berkebolehan dalam semua aspek sehingga tidak malu melakukan amal ibadat kepada Allah SWT dan dalam masa yang sama juga pandai melakukan maksiat terhadap Allah SWT ).

Saturday, August 6, 2011

Terkejut

Jumaat lepas, dok selak2 paper Metro, terbaca satu kes pembunuhan seorg wanita di Ipoh. tengok gambarnya macam biasa tengok tp masih tk terpikir apa2. Kemudian seorang rakan chat berkata "kesian Rohani" i said "Rohani?" then baru realized yg wanita tersebut bernama Dr Rohani Kasim adalah kenalan. Sama2 belajar disekolah yag sama, cuma dia setahun lebih muda dari aku. Dia seorang yg ramah dgn semua org, aktif main bolajaring dan pengawas sekolah. Dari dulu dah ada bakat kepimpinan so tk hairan la dah berjaya menjawat jawatan penting skrg. Mesti keluarga arwah akan merasa kehilangannya tambah pulak bulan puasa ni..semoga roh arwah dicucuri rahmat Allah..
 
Sedih dan kecewa bila pikir2 balik..kejamnya insan2 yg melakukan perbuatan tu.., zaman semakin maju, manusia semakin bijak pandai tp makin ramai yg tak dapat nak mengawal emosi sendiri..tk da lagi perasan belas kasihan, kasih sayang sesama manusia..sikit2 nak baran, nak pukul org, nak bunuh org, rogol dan macam2 la..Na'azubillah..
 
Apapun takziah kepada keluarga Rohani, semoga sabar dan redha dengan kejadian yg menimpa. Ajal maut kita tk dapat nak halang..rasanya hampir kesemua paper tempatan ada cerita pasal kes ni. maybe ada kisah disebaliknya biarla hanya org tertentu yg tahu..tk payah la nak citer sampai kt semua pulak kan..apapun link ni rasanya cukup utk mengingati peristiwa ini bg rujukan masa depan.(http://www.hmetro.com.my/myMetro/articles/Sahurterakhir/Article/index_html)
 
Pagi tadi pulak, dapat berita sepupu suami meninggal, baru 2 hari lepas hubby bercakap dgn dia..tu la kan bila sampai masa diambil nyawa..Ya Allah, cukupkan amalanku selama ini, cukupkah bekalku utk kesana? Sama2 la kita berdoa semoga sentiasa dirahmati dan berada dlm hidayah Allah selamanya..Amin..

Thursday, August 4, 2011

20 Pain Cures You Can Find in Your Kitchen

Make muscle pain a memory with ginger
When Danish researchers asked achy people to jazz up their diets with ginger, it eased muscle and joint pain, swelling and stiffness for up to 63 percent of them within two months. Experts credit ginger's potent compounds called gingerols, which prevent the production of pain-triggering hormones. The study-recommended dose: Add at least 1 teaspoon of dried ginger or 2 teaspoons of chopped ginger to meals daily.

Cure a toothache with cloves
Got a toothache and can't get to the dentist? Gently chewing on a clove can ease tooth pain and gum inflammation for two hours straight, say UCLA researchers. Experts point to a natural compound in cloves called eugenol, a powerful, natural anesthetic. Bonus: Sprinkling a ¼ teaspoon of ground cloves on meals daily may also protect your ticker. Scientists say this simple action helps stabilize blood sugar, plus dampen production of artery-clogging cholesterol in as little as three weeks.

Heal heartburn with cider vinegar
Sip 1 tablespoon of apple cider vinegar mixed with 8 ounces of water before every meal, and experts say you could shut down painful bouts of heartburn in as little as 24 hours. "Cider vinegar is rich in malic and tartaric acids, powerful digestive aids that speed the breakdown of fats and proteins so your stomach can empty quickly, before food washes up into the esophagus, triggering heartburn pain," explains Joseph Brasco, M.D., a gastroenterologist at the Center for Colon and Digestive Diseases in Huntsville, AL.

Erase earaches with garlic
Painful ear infections drive millions of Americans to doctors' offices every year. To cure one fast, just place two drops of warm garlic oil into your aching ear twice daily for five days. This simple treatment can clear up ear infections faster than prescription meds, say experts at the University of New Mexico School of Medicine. Scientists say garlic's active ingredients (germanium, selenium, and sulfur compounds) are naturally toxic to dozens of different pain-causing bacteria. To whip up your own garlic oil gently simmer three cloves of crushed garlic in a half a cup of extra virgin olive oil for two minutes, strain, then refrigerate for up to two weeks, suggests Teresa Graedon, Ph.D., co-author of the book, Best Choices From The People's Pharmacy. For an optimal experience, warm this mix slightly before using so the liquid will feel soothing in your ear canal.

Chase away joint and headache pain with cherries
Latest studies show that at least one in four women is struggling with arthritis, gout or chronic headaches. If you're one of them, a daily bowl of cherries could ease your ache, without the stomach upset so often triggered by today's painkillers, say researchers at East Lansing's Michigan State University. Their research reveals that anthocyanins, the compounds that give cherries their brilliant red color, are anti-inflammatories 10 times stronger than ibuprofen and aspirin. "Anthocyanins help shut down the powerful enzymes that kick-start tissue inflammation, so they can prevent, as well as treat, many different kinds of pain," explains Muraleedharan Nair, Ph.D., professor of food science at Michigan State University. His advice: Enjoy 20 cherries (fresh, frozen or dried) daily, then continue until your pain disappears.
Fight tummy troubles with fish
Indigestion, irritable bowel syndrome, inflammatory bowel diseases...if your belly always seems to be in an uproar, try munching 18 ounces of fish weekly to ease your misery. Repeated studies show that the fatty acids in fish, called EPA and DHA, can significantly reduce intestinal inflammation, cramping and belly pain and, in some cases, provide as much relief as corticosteroids and other prescription meds. "EPA and DHA are powerful, natural, side effect-free anti-inflammatories, that can dramatically improve the function of the entire gastrointestinal tract," explains biological chemist Barry Sears, Ph.D., president of the Inflammation Research Foundation in Marblehead, MA. For best results, look for oily fish like salmon, sardines, tuna, mackerel, trout and herring.

Prevent PMS with yogurt
Up to 80 percent of women will struggle with premenstrual syndrome and its uncomfortable symptoms, report Yale researchers. The reason: Their nervous systems are sensitive to the ups and downs in estrogen and progesterone that occur naturally every month. But snacking on 2 cups of yogurt a day can slash these symptoms by 48 percent, say researchers at New York's Columbia University. "Yogurt is rich in calcium, a mineral that naturally calms the nervous system, preventing painful symptoms even when hormones are in flux," explains Mary Jane Minkin, M.D., a professor of gynecology at Yale University.

Tame chronic pain with turmeric
Studies show turmeric, a popular East Indian spice, is actually three times more effective at easing pain than aspirin, ibuprofen or naproxen, plus it can help relieve chronic pain for 50 percent of people struggling with arthritis and even fibromyalgia, according to Cornell researchers. That's because turmeric's active ingredient, curcumin, naturally shuts down cyclooxygenase 2, an enzyme that churns out a stream of pain-producing hormones, explains nutrition researcher Julian Whitaker, M.D. and author of the book, Reversing Diabetes. The study-recommended dose: Sprinkle 1/4 teaspoon of this spice daily onto any rice, poultry, meat or vegetable dish.
End endometrial pain with oats
The ticket to soothing endometriosis pain could be a daily bowl of oatmeal. Endometriosis occurs when little bits of the uterine lining detach and grow outside of the uterus. Experts say these migrating cells can turn menstruation into a misery, causing so much inflammation that they trigger severe cramping during your period, plus a heavy ache that drags on all month long. Fortunately, scientists say opting for a diet rich in oats can help reduce endometrial pain for up to 60 percent of women within six months. That's because oats don't contain gluten, a trouble-making protein that triggers inflammation in many women, making endometriosis difficult to bear, explains Peter Green, M.D., professor of medicine at Colombia University.
Soothe foot pain with salt
Experts say at least six million Americans develop painful ingrown toenails each year. But regularly soaking ingrown nails in warm salt water baths can cure these painful infections within four days, say scientists at California's Stanford University. The salt in the mix naturally nixes inflammation, plus it's anti-bacterial, so it quickly destroys the germs that cause swelling and pain. Just mix 1 teaspoon of salt into each cup of water, heat to the warmest temperature that you can comfortably stand, and then soak the affected foot area for 20 minutes twice daily, until your infection subsides.
Prevent digestive upsets with pineapple
Got gas? One cup of fresh pineapple daily can cut painful bloating within 72 hours, say researchers at California's Stanford University. That's because pineapple is natually packed with proteolytic enzymes, digestive aids that help speed the breakdown of pain-causing proteins in the stomach and small intestine, say USDA researchers.
Relax painful muscles with peppermint
Suffering from tight, sore muscles? Stubborn knots can hang around for months if they aren't properly treated, says naturopath Mark Stengler, N.D., author of the book, The Natural Physician's Healing Therapies. His advice: Three times each week, soak in a warm tub scented with 10 drops of peppermint oil. The warm water will relax your muscles, while the peppermint oil will naturally soothe your nerves -- a combo that can ease muscle cramping 25 percent more effectively than over-the-counter painkillers, and cut the frequency of future flare-ups in half, says Stengler.

Give your back some TLC with grapes
Got an achy back? Grapes could be the ticket to a speedy recovery. Recent studies at Ohio State University suggest eating a heaping cup of grapes daily can relax tight blood vessels, significantly improving blood flow to damaged back tissues (and often within three hours of enjoying the first bowl). That's great news because your back's vertebrae and shock-absorbing discs are completely dependent on nearby blood vessels to bring them healing nutrients and oxygen, so improving blood flow is essential for healing damaged back tissue, says Stengler.
Wash away pain injuries with water
Whether it's your feet, your knees or your shoulders that are throbbing, experts at New York's Manhattan College, say you could kick-start your recovery in one week just by drinking eight 8-ounce glasses of water daily. Why? Experts say water dilutes, and then helps flush out, histamine, a pain-triggering compound produced by injured tissues. "Plus water is a key building block of the cartilage that cushions the ends of your bones, your joints' lubricating fluid, and the soft discs in your spine," adds Susan M. Kleiner, Ph.D., author of the book, The Good Mood Diet. "And when these tissues are well-hydrated, they can move and glide over each other without causing pain." One caveat: Be sure to measure your drinking glasses to find out how large they really are before you start sipping, she says. Today's juice glasses often hold more than 12 ounces, which means five servings could be enough to meet your daily goal.

Heal sinus problems with horseradish
Latest studies show sinusitis is the nation's number one chronic health problem. And this condition doesn't just spur congestion and facial pain, it also makes sufferers six times more likely to feel achy all-over. Horseradish to the rescue! According to German researchers, this eye-watering condiment naturally revs up blood flow to the sinus cavities, helping to open and drain clogged sinuses and heal sinus infections more quickly than decongestant sprays do. The study-recommended dose: One teaspoon twice daily (either on its own, or used as a sandwich or meat topping) until symptoms clear.

Beat bladder infections with blueberries
Eating 1 cup of blueberries daily, whether you opt for them fresh, frozen or in juice form, can cut your risk of a urinary tract infection (UTIs) by 60 percent, according to researchers at New Jersey's Rutgers University. That's because blueberries are loaded with tannins, plant compounds that wrap around problem-causing bacteria in the bladder, so they can't get a toehold and create an infection, explains Amy Howell, Ph.D. a scientist at Rutgers University.
Heal mouth sores with honey
Dab painful canker and cold sores with unpasteurized honey four times daily until these skin woes disappear, and they'll heal 43 percent faster than if you use a prescription cream, say researchers at the Dubai Specialized Medical Center in the United Arab Emirates. Raw honey's natural enzymes zap inflammation, destroy invading viruses and speed the healing of damaged tissues, say the study authors.

Fight breast pain with flax
In one recent study, adding 3 tablespoons of ground flax to their daily diet eased breast soreness for one in three women within 12 weeks. Scientists credit flax's phytoestrogens, natural plant compounds that prevent the estrogen spikes that can trigger breast pain. More good news: You don't have to be a master baker to sneak this healthy seed into your diet. Just sprinkle ground flax on oatmeal, yogurt, applesauce or add it to smoothies and veggie dips
Cure migraines with coffee
Prone to migraines? Try muscling-up your painkiller with a coffee chaser. Whatever over-the-counter pain med you prefer, researchers at the National Headache Foundation say washing it down with a strong 12- ounce cup of coffee will boost the effectiveness of your medication by 40 percent or more. Experts say caffeine stimulates the stomach lining to absorb painkillers more quickly and more effectively.
Tame leg cramps with tomato juice
At least one in five people regularly struggle with leg cramps. The culprit? Potassium deficiencies, which occur when this mineral is flushed out by diuretics, caffeinated beverages or heavy perspiration during exercise. But sip 10 ounces of potassium-rich tomato juice daily and you'll not only speed your recovery, you'll reduce your risk of painful cramp flare-ups in as little as 10 days, say UCLA researchers.