My Scrapbook: January 2012

Monday, January 30, 2012

Teta Pergi Umrah

 
NORHAYATI Berahim
Publisher: NB Kara

Dalam mengerjakan umrah, ada beberapa jenis tawaf. Tawaf Ifadah, iaitu tawaf yang menjadi rukun di dalam mengerjakan umrah.”


Ustaz Rahmat menerangkan kepada yang hadir.

“Lepas tu ada Tawaf Qudum, iaitu tawaf selamat datang juga Tawaf Wida iaitu tawaf selamat tinggal…” Sambung lagi Ustaz Rahmat. Teta mengengarnya dengan begitu tekun dan teruja sekali. Barulah dia tahu, tawaf sebenarnya ada tiga dalam mengerjakan umrah.

“Tapi sejak dahulu lagi satu tawaf yang sudah ditokok tambah oleh jemaah yang mengerjakan umrah ini. Iaitu Tawaf Kidai…”

Tawaf Kidai? Aneh bunyinya. Sebelum Teta bertanya pada umi apa itu Tawaf Kidai, Ustaz Rahmat sudah menyambung.

“Tawaf dari satu kedai ke satu kedai.”

Kata-kata ustaz itu disambut dengan gelak ketawa para hadirin. Ustaz Rahmat memang kelakar. Sebab itu apa yang diajar cepat sahaja masuk ke benak semua bakal jemaah

B'coz Of You



NASS ALINA Noah
Publisher: Creative Enterprise SDN BHD

Matanya terpandangkan dompet Ice. Dikeluarkan isi di dalamnya tanpa ragu-ragu lagi. Dia duduk di birai katil bila terpandangkan sekeping gambar. Dahinya berkerut-kerut tidak percaya.

Eh, ni macam aku ni! Gambar itu dibeleknya. Tertulis di belakangnya Bawalah aku bersamamu, Ghazali...
Huh, nama tak handsome langsung! dengusnya entah cemburu atau marah. Tiba-tiba teringat akan kata-kata Boy tadi. Semakin menambah bingungnya.
Ghazali? terlalu banyak yang ingin difikirkannya pada ketika ini.
Woi! kau buat apa ni!!! Leo menggeleng panjang di muka pintu, terkejut melihat keadaan biliknya. Tau la rumah aku rumah kau juga. Tapi..jangan la buat bilik aku macam lori DBKL.
Joe Ischander di belakangnya tergelak kuat. Dia sendiri pelik melihat Jericho hendak menaikkan taraf bilik Leo ini, daripada lori sampah DBKL menjadi tempat pelupusan sampah.
Kau orang pernah dengar nama Ghazali tak? soal Jericho, tidak peduli rungutan Leo.
Ghazali? ulang Leo.
Er...pelakon filem apa? sahut Joe Ischandar. Kalau pelakon yang handsome-handsome tu semua dia kenal!! tak kiralah pelakon pembantu ke...tukang pegang tombak ke..janji handsome!



The Perfect Husband, The Other Daughter, The Third Victim

 
Author: GARDNER Lisa
Publisher: Orion

The Perfect Husband


Jim Backett was everything Tess had ever dreamed of...
But two years after Tess maried Jim and bore his child, she helped put him behind bars for savagely murdering ten women. Even locked up in a maximum security prison,he vowed he would come after her and make her pay. Now hes escaped, and Tess has got to fight back.

With the help of of a burned-out ex-marine, Tessa learns how to protect herself and her daughter as a gigantic manhunt, crossing four states, counts down to this terrifying reunion between husband and wife...

The Other Daughter

In Texas, a man goes to the electric chair for the kidnap, torture and murder of six small children.
Years ago, in Boston, Massachusetts, a nine-year-old girl was admitted to ER, unconscious and full of morphine. When she came round, she remembered nothing about herself or her past. That girl was adopted and raised as Melanie by Dr Harper Stokes and his wife, whose own daughter Megan was tragically murdered.

Twenty years later, someone is targeting the family, sending grotesque messages and gifts. And even more horrible twist, a journalist approaches Melanie and tells her birth father was the executed murderer...

The Third Victim

A horrific shooting has ripped apart the sleepy town of Bakersville, and the residents are demanding justice. But although a boy has confessed to the crime, evidence shows he may not be guilty. Officer Rainie Conner is cought up in the controversy. Its hitting too close to home, bringing back memories of her own past and her worst nightmares. But she has to find the real killer...

With the help of FBI profiler Pierce Quincy, Rainie comes closer to a deadlier truth than she can imagine. Because out there in the shadows a man watches her and plots his next move. He knows her secrets. Hes already brought death to Bakersville. But what he has really come for is Rainie - and he wont leave until he has destroyed her...



Versus

 
Author: HLOVATE Hlovate
Publisher: Jemari Seni

“Please, Minn. Bukak tingkap bilik you.”

“Huh?”
“I’m freezing right outside your window. On the roof.”Minn tegak dari baringnya, telefon bimbit masih di tangan.
You what?”"No kidding. Please...” balas Ashraff Omar.
Mata Minn menala ke tingkap yang ditutupi langsir. Putus fius ke apa mamat ni.
"Enough of your tricks, AO.”
“Minn, I’m dead serious.”
Ashraff Omar berdiri di atas bumbung porch rumah Minn Edina.
“Minn, you nak bagi I masuk atau you nak tengok I jatuh?”

II
“Not a step away from that spot, AO.” Keras suara Minn Edina.
“Minn, you tahu I takkan sentuh you pasal I hormati you.”
“Back. Off.”
Ashraff Omar akur. Langkahnya ditarik kembali ke belakang.
“I tak memaksa. I cuma meminta. I like you. I really really like you. I want to give us a chance.
Permintaan I bukan untuk you terima I yang sekarang, tapi I yang akan change for good, for you and for me. For us. Boleh you bagi I peluang tu?”

Hujan masih belum berhenti.



The Neighbor

Author: GARDNER Lisa
Publisher: Bantam

A young mother, blond and pretty, vanished from her South Boston home, leaving behind only one witness – her four year-old daughter – and one suspect – her handsome, secretive husband.


From the moment Detective D.D Warren arrives at the Joneses' snug little bungalow, instincts tell her that something is seriously off with the wholesome image the couple has worked so hard to create.

With the clock ticking on the life of a missing woman and a media firestorm building, D.D. must decide whether Jason Jones is hiding his guilt – or just trying to hide. But first she must stand between a potential killer and his next victim – an innocent child who may have seen too much.



Saturday, January 21, 2012

3 Golongan manusia yang akan dinilai di Akhirat kelak

1- Orang yang sibuk urusan Akhirat sehingga melalaikan dunianya – ( Orang yang beruntung dan dan ahli Ibadah ).

2- Orang yang sibuk urusan dunia sehingga melalaikan Akhiratnya – ( Orang yang binasa ).

3- Orang yang sibuk urusan dunia dan Akhiratnya – ( Orang yang cuba mencari nasib dengan harapan beruntung ).

Kitab Tanbihul Ghafilin

"siapa mencari dunia , ia akan kehilangan akhirat, tetapi jika ia mencari akhirat ia mendapat dunia dan akhirat"

4 Ciri membuktikan kebodohan seseorang

1- Marah tanpa alasan.

2- Menurut hawa nafsu dengan bathil.

3- Memboros harta tanpa kepentingan.

4- Tidak dapat membezakan diantara kawan dan lawan.

Kitab Tanbihul Ghafilin.

10 Nasihat Imam Abu Hanifah

1- Jangan bakhil atau kedekut kerana perangai itu memalukan.

2- Jangan pula tamak dan berdusta, bahkan hendaklah sentiasa menjaga maruah.

3- Sentiasa menghormati dan meminta ampun maaf kepada guru juga pendidik.

4- Sentiasa menziarahi kubur guru dan tempat-tempat berkat.

5- Bercampur dengan orang yang tidak baik hanya untuk menyeru ke jalan Islam.

6- Jangan banyak memaki hamun dan mencela orang lain.

7- Bersegera ke masjid setiap kali mendengar laungan azan.

8- Jagalah rahsia jiran tetangga dan jangan menyebar rahsia yang diamanahkan.

9- Bencikan perkara yang hina di sisi orang berilmu.

10- Jangan banyak bercerita atau bercakap kerana ia akan menjadi pembohongan

The Nine Habits of Highly Healthy People

by Jonny Bowden

For years, business and motivational gurus have known that there are basic habits that seem to predict professional success and excellence. Books like "The Seven Habits of Highly Effective People", by motivational speaker and business guru Stephen Covey, PhD has sold over 15 million copies alone, to people hungry for the secrets of success.

We don't yet have the perfect formula for long life, happiness and physical health, but a little careful distillation of the massive amount of research on health and longevity reveals that cultivating nine basic habits will significantly increase the odds of your living long, well and happily, in a robust, healthy, weight-appropriate body.

1. Eat your vegetables. No kidding. And I'm talking at least 9 servings a day.. Unless you're following the most stringent first stage of the Atkins Diet, you should be able to consume 60-120 grams of carbs a day (depending on your weight and exercise level), and you'd have to eat a stockyard full of spinach to get to that amount. Every major study of long-lived, healthy people shows that they eat a ton of plant foods. Nothing delivers antioxidants, fiber, flavonoids, indoles, and the entire pharmacopia of disease fighting phytochemicals like stuff that grows.

2. Eat fish and/or take fish oil. The Omega-3's found in cold-water fish like salmon deserve the title of "wellness molecule of the century". They lower the risk of heart disease, they lowerblood pressure, they improve mood and they're good for the brain. And if you're pregnant, they may make your kid smarter!

3. Connect. And I'm not talking about the internet. In virtually every study of people who are healthy and happy into their 9th and 10th decade, social connections are one of the "prime movers" in their life. Whether church, family, volunteer work or community, finding something you care about that's bigger than you that you can connect with and that involves other people (or animals) will extend your life, increase your energy, and make you happier.

4. Get some sun. At least 10-15 minutes three times a week. Interestingly, a recent study of four places in the globe where people lived the longest and were the healthiest noted that all four places were in sunny climates. Sun improves your mood and boosts levels of cancer-fighting, performance-enhancing, bone-strengthening vitamin D, a vitamin most people don't get nearly enough of.

5. Sleep Well. If you're low in energy, gaining weight, grumpy and looking haggard, guess what?- chances are you're not sleeping nearly long enough nor well enough. By sleeping "well", I mean uninterrupted sleep, in the dark, without the television on, in a relaxing environment. Nothing nourishes, replenishes and restarts the system like 7-9 hours sleep. Hint: start by going to bed an hour early. And if you've got a computer in the bedroom, banish it.

6. Exercise every day. Forget this 20 minutes three times a week stuff. Long lived people are doing things like farm chores at 4:30 in the morning! Our Paleolithic ancestors traveled an average of 20 miles per day. Our bodies were designed to move on a regular basis. New studies show that merely 30 minutes a day of walkingnot only reduces the risk of most serious diseases, but can even grow new brain cells!

7. Practise Gratitude. By making a list of things you're grateful for, you focus the brain on positive energy. Gratitude is incompatable with anger and stress. Practise using your under-utilized "right brain" and spread some love. Focusing on what you're grateful for - even for five minutes a day - has the added benefit of being one of the best stress -reduction techniques on the planet.

8. Drink red wine or eat red grapes. The resveratrol in dark grapes is being studied for its effect on extending life, which it seems to do for almost every species studied. (So does eating about 1/3 less food, by the way.) If you've got a problem with alcohol, you can get resveratrol from grapes, peanuts or supplements. (And if you're a woman, and you choose the alcohol option, make sure you're getting folic acid every day.)

9. Get the sugar out. The number one enemy of vitality, health and longevity is not fat, it's sugar. Sugar's effect on hormones, moods, immunity, weight and possibly even cancer cells is enormous, and it's all negative. To the extent that you can remove it from your diet, you will be adding years to your life and life to your years.

This list may not be perfect and it may not be complete, but it's a start. As my dear grandmother used to say, "Couldn't hurt". Not one of these "habits" will hurt you, all will benefit you, and some may make the difference between life and death.

And it's never too late to start cultivating them. Enjoy the journey!

4 Nukilan Ayat Cinta Suci Allah SWT di Arasy untuk Orang Mukmin

Rasulullah SAW telah bersabda :

” Tertulis di Arasy ‘

1- Aku menuruti orang yang Taat kepadaKu.

2- Aku menyintai orang yang menyintaiKu.

3- Aku kabulkan orang yang berdoa kepadaKu.

4- Dan Aku ampuni orang yang mohon ampun kepadaKu.

Kitab Penenang Jiwa. Imam Al-Ghazali.

Sejuta Rahmat Allah SWT bersama anda ketika sakit


Rasulullah SAW bersabda :

Allah SWT telah berfirman

” Sesiapa ditimpa bencana, lalu dia memohon perlindunganKu, pasti Aku memberinya sebelum dia meminta. Dan sesiapa ditimpa bencana, lalu dia meminta perlindungan kepada makhluk, pasti Ku tutup semua pintu langit baginya”.

Rasulullah SAW bersabda :

” Sesiapa sakit semalam, dia sabar dan rela kepada Allah SWT. Maka bersih daripada dosa bagaikan ketika lahir dari perut ibunya. Jika engkau sakit, janganlah segera meminta sembuh”.

Rasulullah SAW bersabda :

” Ketika seorang hamba sakit, Allah SWT mengutus dua Malaikat kepadanya seraya berkata : “Lihatlah semua apa kata hamba Ku,Jika dia berkata “Alhamdulillah “. Maka diberitahu kepada Allah SWT. Dia lebih tahu dan berkata ” Aku berjanji untuk hambaKu. Jika Aku mematikannya. Ku masukkan di ke Syurga. Dan jika Aku menyembuhkannya. Ku gantikan dia daging yang lebih baik daripada dagingnya serta darah yang lebih baik daripada darahnya. Dan Aku hapuskan pula keburukkannya “.

Kitab Penenang Jiwa. Imam Al-Ghazali.

3 Sikap melahirkan Kecintaan dalam jiwa manusia

1- Orang yang berbudi baik.

2- Orang yang Ikhlas dalam amal perbuatannya.

3- Orang yang tawadduk ( merendah diri ).

Kitab Tanbihul Ghafilin.

4 Kesyukuran di waktu pagi yang wajib kita syukuri

1- Bersyukur kerana Allah SWT tetap memberi hidayah dan menjadikan kita orang mukmin, Insya Allah.

2- Bersyukur kerana kita dijadikan umat Nabi Muhammad SAW.

3- Bersyukur kerana Allah SWT tidak menjadikan rezeki kita di tangan orang lain.

4- Bersyukur kepada Allah SWT kerana Allah SWT menutup segala keaipan atau kecacatan kita.

Kitab Tanbihul Ghafilin.

Sunday, January 8, 2012

New Year, another year older

We heard people says : life begins at 40. Well, does it relevan? i don't know, maybe it does..Anyway, welcome 2012 and i'm 40 already..another new chapter in life..feel like i'm just 20..hahaha..and i'm so blessed when someone asked " are u serious, u're 40? u don't look like 40" just like wanna run and hug him for such compliment..hahaha..
 
This year, i kinda like what happen during the day, so happened that the boss wanna treat us for dinner. Dinner was great, about 19 of us dining at Jake (Starhill). That was my first trip there..of coz, i can't afford to go there when the price of a steak is RM200++ per plate.. even a slice of cake worth RM20++..the food was good, the steak was tender, good appetizer, drinks and dessert. But most of all, they surprise me with a cake and burning candle. OMG, i guess my face was turn red..i was really speechless and hardly make the right wish. They have been pushing me to say out loud of getting more bonuses in front of the boss..how could i?? but at the end i kinda regret for not saying so coz that was the perfect time and i knew i blow it away..oppsss..so sorry guys for not having the guts..!! argh!!
 
Some of the menu managed to capture the picture, the rest was history..hehe..

Beef Nachos

Fresh Mango

Wagyu Tenderloin

T-Bone Kobe

chocolate-pecan pie

cheese cake

cappucino

Chocalate brownies with candle
I hardly celebrate bday even with hubby so that night was a day to remember for a long time. Tks boss for the generous dinner treats..really appreciate it.

Thursday, January 5, 2012

5 Perkara menghalang mendapat pengajaran daripada Allah SWT

1- Allah SWT telah memberi nikmat kepada anda tetapi anda tidak bersyukur kepadaNya.

2- Anda telah melakukan dosa tetapi anda tidak bertaubat atau tidak memohon keampunan Allah SWT.

3- Anda tidak suka mengerjakan apa yang anda telah ketahui.

4- Anda bersahabat dengan mereka yang soleh tetapi anda tidak mengikuti amal ibadat mereka.

5- Anda selalu menguburkan manusia tetapi anda tidak mengambil Iktibar dari mereka.

Kitab Tanbihul Ghafilin,



6 Perkara sentiasa mengelilingi manusia

Abu Bakar As-Siddiq R.A. Berkata :

1- Iblis sentiasa berdiri di hadapan manusia.

2- Hawa nafsu sentiasa berada di kanan manusia.

3- Cita-cita berada di sebelah kiri manusia.

4- Dunia sentiasa berada di belakang manusia.

5- Anggota badan manusia berada di sekeliling manusia.

6- Allah SWT ada di atas manusia.

Kitab Mutiara Kebijaksanaan Dalam Islam.

5 Nasihat berguna dari Al-Fudhail bin Iyaadh

1- Semua yang menimpa dirimu, maka katakanlah : Itu adalah Qada’ dari Allah SWT supaya engkau tidak menyalahkan makhluk.

2- Jagalah lidahmu supaya semua makhluk selamat dari lidahmu dang engkau selamat dari seksa Allah SWT.

3- Percayalah pada janji Allah SWT mengenai soal rezeki supaya engkau menjadi seorang mukmin.

4- Bersedialah untuk mati, supaya engkau tidak mati dalam keadaan lalai.

5- Berzikirlah kepada Allah SWT sebanyak-banyaknya supaya engkau terjaga daripada dosa-dosa.

Kitab Tanbihul Ghafilin



5 Hikmah berzikir kepada Allah SWT

1- Tanda keredhaan Allah SWT di dalamnya.

2- Menambah kerajinan dalam membuat taat.

3- Terlindung dari syaitan selama berzikir.

4- Melunakkan hati.

5- Mencegah dari maksiat.

5 Cara terbaik bertafakkur kepada Allah SWT

1- Memikir ayat-ayat dan bukti kebesaran Allah SWT serta kekuasaan Allah SWT.

2- Memikir tentang nikmat pemberian Allah SWT.

3- Memikir tentang pahala yang telah Allah SWT janjikan.

4- Memikir tentang seksaan dan hukuman Allah SWT.

5- Memikir apa yang diredhai oleh Allah SWT dan apa yang dimurkai oleh Allah SWT

4 Perkara yang wajib orang mukmin selesaikan sebelum tidur

1- Jangan kamu tidur jika kamu memiliki musuh kecuali setelah kamu mendapat keredhaan atau dihalalkan kerana kamu akan dituntut pada Akhirat nanti, apabila kamu tidur.

2- Jangan kamu tidur selagi kami belum menyelesaikan kewajipan kamu terhadap Allah SWT.

3- Jangan kamu tidur selagi kami merasakan kamu berdosa dan belum bertaubat terhadap dosa tersebut, sekira kamu mati kamu akan terus menanggung dosa tersebut.

4- Jangan kamu tidur selagi kami belum menuliskan wasiat kerana berkemungkinan kamu akan mati tanpa meninggalkan wasiat

10 Perkara yang wajib kita lakukan setiap hari

1- Berzikir kepada Allah SWT ketika bangun daripada tidur.

2- Menutup aurat.

3- Menyempurnakan wuduk.

4- Menunaikan solat tepat pada waktunya.

5- Merasa tenang terhadap janji Allah SWT dalam urusan rezeki.

6- Qanaah ( menerima apa yang ada ).

7- Tawakkal ( berserah segala urusan kepada Allah SWT ).

8- Sabar menerima taqdir dan hukum Allah SWT.

9- Bersyukur terhadap nikmat Allah SWT.

10- Makan yang halal.

Kitab Tanbihul Ghafilin

6 Perkara yang wajib kita sibukkan diri

1- Jika manusia sibuk memperbanyakkan amal, maka hendaklah kamu sibuk menyempurnakan sebaik-baik amal.

2- Jika manusia sibuk dengan perkara-perkara sunat, maka hendaklah kamu sibuk menyelesaikan perkara-perkara fardhu.

3- Jika manusia sibuk memperbaiki perkara-perkara zahir, maka hendaklah kamu sibuk memperbaiki perkara-perkara batin.

4- Jika manusia sibuk mencari kesalahan orang lain, maka hendaklah kamu sibuk mencari kesalahan diri sendiri.

5- Jika manusia sibuk mencari kesenangan dunia, maka hendaklah kamu sibuk mencari kemakmuran Akhirat.

6- Jika manusia sibuk mencari keredhaan dunia, maka hendaklah kamu sibuk mencari keredhaan Akhirat.

Kitab Tanbihul Ghafilin.

15 Musuh Syaitan

1-Rasulullah SAW.
2- Imam yang adil.
3- Orang kaya yang merendah diri.
4- Peniaga yang jujur ( benar ).
5- Orang Alim yang khusyuk.
6- Orang Mumin yang suka menasihati.
7- Orang Mukmin yang murah hati ( belas kasih ).
8- Orang yang bertaubat dan tetap dengan taubatnya.
9- Orang yang menjauhkan diri daripada segala perkara haram.
10- Orang yang sentiasa berada dalam keadaan berwuduk.
11- Orang mukmin yang banyak bersedekah.
12- Orang mukmin yang berakhlak mulia.
13- Orang mukmin yang banyak berjasa kepada manusia.
14- Orang mukmin yang membaca Al-Quran, menghafaznya dan memahaminya.
15- Orang mukmin yang suka bersolat tahajjud di waktu malam.

Petikan Kitab Tanbihul Ghafilin

4 Fadhilat daripada Allah SWT untuk mereka yang sakit

1- Diangkat baginya pencatat Qalam.

2- Diberi padanya pahala apa yang biasa dilakukannya ketika masih sihat.

3- Tiap-tiap dosa dikeluarkan dari ruas persendiannya.

4- Jika mati diampunkan baginya dan jika lanjut usia juga diampunkan baginya.

Kitab Tanbihul Ghafilin

5 Sifat mulia usahawan Islam


1- Lidah yang suci dari dusta dan sumpah.

2- Hati yang bersih dari menipu, khianat dan hasad dengki.

3- Jiwa yang menjaga solat Jumaat dan Jamaah.

4- Menuntut Ilmu.

5- Mengutamakan Allah SWT melebihi segala-galanya.

Kitab Tanbihul Ghafilin

50 Tanda-tanda Orang Munafik Mengikut Al-Quran Dan As-Sunnah

Terkadang, kita sendiri tidak menyedari bahawa hampir kebanyakan daripada amalan sehari-harian kita adalah merupakan amalan ciri-ciri golongan munafik. Jadi, sentiasalah Muhasabah dan prihatin dengan setiap apa yang akan dan telah kita lakukan.

1. Malas Beribadah Kepada Allah SWT
Malas mengerjakan solat, segan untuk menempatkan diri di saf pertama, enggan mencari ilmu pengetehaun dan berat melangkah untuk ke majlis kebajikan.

2. Lupa Kepada Allah

3. Melalaikan Solat Fardhu
Sengaja melengahkan atau lambat menunaikan solat sehingga berada di akhir atau habis waktunya.

4. Mempercepatkan Pergerakan Solat
Orang yang mempercepatkan solatnya tanpa rasa khusyuk dan lupakan Allah, maka solatnya tidak diterima Allah. Itulah solat orang yantg munafik.

5. Gemar Meninggalkan Solat Berjemaah
Sihat dari segi fizikal dan jasmani, mempunyai waktu lapang dan tidak uzur syarie, tetapi tidak mahu mendatangai masjid ketika mendengar seruan azan.

6. Meninggalkan Solat Jumaat

7.Melakukan Dosa Dan Kemungkaran Secara Sembunyi
Berpura-pura melakukan kebaikan di tengah2 orang ramaai dan gemar melakukan kemungkaran di belakang orang adalah dibenci Allah SWT.

8. Menyuruh Yang Mungkar Dan Melarang Yang Ma’ruff.

9. Menyembunyikan Ilmu Pengetahuan
Orang-orang yang memiliki ilmu dan apabila ditanya orang lain sedang dia mengetahui persoalan yang ditanyakan itu tetapi tidak menjelaskannya. Ini merupakan perbuatan yang menghalang kemajuan ummat Islam dan dapat menutup kebenaran.

10. Mengamalkan Riyak

11. Hasad Dengki

12. Dusta

13. Mungkir janji.

14. Bakhil

15. Fitnah
Menyampaikan keburukan orang lain di kalangan orang ramaai supaya mereka membenci atau memusuhinya. Ia juga tergolong dalam sifat-sifar munafik dan dosa-dosa besar.

16. Mencaci maki
Menyakiti orang lain dan mencemarkan maruah seseorang itu.

17. Mengumpat

18. Mengungkit Pemberian Kepada Orang Yang Menyakiti Hatinya
Mengungkit kembali pemberian kepada orang lain dengan harapan dikenang jasa dan sumbangannya serta ingin menyakiti hati orang lain. Perbuatan ini dicela didalam Islam.

19. Mengingkari Takdir
Sesungguhnya orang yang menolak, membenci atau mengingakari takdir Allah, tergolong dalam golongan kufur dan rosak iman dan mendapat azab serta kemurkaan Allah

20. Mempersendakan Kesucian Agama
Perbuatan mempersenda kesucian dan agama Islam adalah suatu yang amat dibenci dan dilarang dalam Islam kerana ianya seolah-olah menentang sesuatu yang diturunkan Allah.

21. Enggan Berjihad

22. Menghina Sahabat Rasulullah SAW
Perbuatan ini dianggap melanggar larangan baginda, berdosa besar dan termasuk dalam golongan orang munafik

23. Menyembunyikan Persaksian Pada Jalan Yang Benar

24. Menangguhkan Pembayaran Hutang

25. Menipu Dalam Jual Beli
Perbuatan menipu ini adalah melibatkan amalan timbang atau sukat sesuatu barang tanpa kadar yang mencukupi atau menjual barangan yang rosak dimana, menimbulkan rasa kecewa dan tidak puas hati pembeli pada akhirnya.

26. Ghasab
Ghasab ialah mengambil atau menguasai harta ( tanah ) orang laain dengan jalan aniaya, iaitu jalan yang tidak diredhai Islam. Perbuatan ini walaupun dengan mengambil Cuma sejengkal, adalah termasuk perbuatan dosa besar dan munafik.

27. Bergauk Dengan Orang Yang Memperolok Al Quran

28. Memakan Harta Anak Yatim

29. Membuka Rahsia Orang Lain

30. Merasa Aman Dari Murka Allah Apabila Berbuat Dosa
Apabila seseorang melakukan dosa dan merasa selamat dari murka dan seksaan Allah, maka anggapan ini adalah berdosa besar dan amalan orang-orang munafik.

31. Memanggil Orang Dengan Gelaran Buruk Yang Tidak Disukai

32. Menghalangi Orang Dari Mengamalkan Ajaran Islam

33. Suka Kepada Kesesatan Dan Menyesatkan Orang Lain

34. Bermuka Dua
Sikap ini ialah apabila diajak untuk mengikut jalan Allah, sengaja melambat-lambatkan dan tidak mahu. Tetapi, apabila diajak ke jalan yang dimurkai Allah, dengan senang dan cepat mereka menurutnya.

35. Menyanjung Dan Memuji Orang Tanpa Diketahui Keadaan Sebenar

36. Sombong Antara Sesama Manusia

37. Suka Berbantah Dan Bertengkar Sesama Muslim

38. Melampaui Batas Yang Digariskan Oleh Allah
Perbuatan yang menurut kehendak nafsu sehingga boleh tersesat dan menyesatkan pada jalan yang benar sebagaimana Yahudi dan Nasrani.

39. Berputus Asa Dalam Menghadapi Cabaran Hidup

40. membazir Dalam Memanfaatkan Nikmat Allah

41. Keluh Kesah Apabila Ditimpa Musibah

42. Mengkhianat Sesuatu Amanah

43. Memutuskan Silaturraheem

44. Memecahbelahkan Perpaduan Kaum Muslimin.

45. Menghalalkan Yang Haram

46. Membuat Keosakan Di Muka Bumi

47. Menuduh Orang Beriman Bodoh
Orang Munafik mempunyai pendirian yang lemah dan amat sedikit memiliki ilmu pengetahuan tentang perjara yang bermanfaat dan memudharatkan. Justeru, mereka menuduh orang beriman bodoh atau kurangf ilmu pengetahaun dalam urusan kehidupan.

48. Mengubah Dan Menyalahgunakan Ayat-ayat Allah

49. Bersumpah Dengan Selain Nama Allah SWT

50. Merasa Gembira Apabila Musibah Menimpa Orang Beriman



Tahun Masihi

* Sambutan tersebut dilakukan atas asas ‘Uruf atau ‘Adat dan bukannya di anggap sebagai suatu upacara keagamaan. Jika ia diasaskan atas dasar ibadah maka ia perlu mempunyai sandaran dalil yang jelas. Bagaimanapun jika menyambutnya atas asas adat dan diisi dengan progam yang boleh membawa kesedaran keagamaan dan kebaikan, maka masih berpendapat ia adalah HARUS kerana ia termasuk di bawah umum kelebihan majlis ilmu.

*Justeru, sambutan tahun baru menurut adat setempat adalah HARUS DENGAN SYARAT berdasarkan penerimaan Islam terhadap adat yang tidak bercanggah dengan Islam. Kaedah Islam yang menerima adat seperti ini adalah ” Al-‘Adat Muhakkamah”

Ertinya : “Adat yang tidak bercanggah dengan Syara’ boleh menentukan hukum sesuatu perbuatan dan tindakan”.

* Tiada percampuran rambang lelaki dan wanita yang bukan mahram yang dikebiasaan membawa kepada maksiat. Bagaimanapun, syarat ini hampir mustahil untuk dijaga pada zaman ini kecuali jika dianjurkan oleh badan agama yang disertai mereka yang mempunyai ilmu agama yang baik dan bukan terbuka sebagaimana sambutan besar-besaran umum. Tatkala itu, sambutan akan menjadi haram jika syarat ini tidak dijaga.

* Tidak dicampur adukkan dengan hiburan-hiburan yang bertentangan dengan kehendak Islam. Seperti lagu-lagu memuji muja kekasih, wanita, arak. Tidak kira samada ianya lagu biasa atau nasyid (terutamanya dengan kebanjiran kumpulan nasyid hari ini tersasar dari tujuan asal mereka sehingga memperkenalkan lagu-lagu memuji-muja wanita sebagai kekasih).

* Kandungan majlis sambutan ini juga mestilah bertepatan dengan kehendak syara’. Majlis sambutan tahun baru dengan penganjuran majlis ilmu sebagai mengambil sempena cuti umum adalah diharuskan pada pandangan saya.

"Demi Masa! Sesungguhnya manusia itu dalam kerugian; kecuali orang yang beriman dan beramal soleh serta mereka juga berpesan-pesan dengan kebenaran dan berpesan-pesan dengan kesabaran." (Al ‘Asr: 1-3). Jelas pada kita bahawa semuanya memerlukan pengisian yang berkualiti (amal soleh) dalam meniti waktu hayat kita. Tuntutan untuk menjaga masa dan bermuhasabah malah amat jelas dalam surah ringkas ini.

Sebenarnya, wujud jalinan hubungan istimewa antara perkiraan tahun Masihi dan Hijri (Hijrah) kepada umat Islam.Tahun Masihi dikira menurut peredaran matahari (tarikh as-Syamsi) sementara perkiraan tahun Hijri pula berdasarkan peredaran bulan (tarikh al-Qamari).

Dalam menyambutnya juga, janganlah sama sekali kita menganggap sambutan tahun baru ini atas dasar keagamaan dan i'tikad bahawa sambutan tahun baru ini ada dalam Islam. Tidak sama sekali, bahkan ianya merupakan upacara sambutan keagamaan orang Kristian.

Umat Islam DILARANG keras untuk turut menyambut atau menyerupai sambutan dan kepercayaan orang kafir

4 Niat yang wajib disematkan dalam jiwa orang mukmin pada waktu pagi

 
1- Menunaikan kewajipan terhadap Allah SWT.

2- Meninggalkan larangan Allah SWT.

3- Menyelesaikan permasalahan dengan mereka yang berniaga atau berurusan dengan kita.

4- Memperbaiki hubungan dengan musuh-musuh kita. ( Jika ada ).

Kitab Tanbihul Ghafilin.

4 Perkara mengundang kekecewaan dalam kehidupan

1- Jika seseorang kencing sambil berdiri.

2- Seseorang yang tergesa-gesa mengusap dahinya sebelum selesai solat.

3- Seseorang yang mendengar azan lalu tidak mengikuti suara muazzin.

4- Seseorang mendengar nama Rasulullah SAW disebut lalu dia tidak membaca selawat ke atas Rasulullah SAW.

Kitab Tanbihul Ghafilin .

Tuesday, January 3, 2012

Tiga Kali Seminggu

 
Author: FAISAL Tehrani
Publisher: Ameen

Memperihalkan seorang ustaz kacak lagi petah yang mengajar kuliah tafsir, tajwid dan fiqah sebanyak tiga kali seminggu di sebuah kampung. Ramai yang tertarik dan terpesona. Ramai yang khusyuk sungguh-sungguh, ramai juga yang berpura-pura khusyuk, tidak kurang yang menggeliang-geliut tergedik-gedik cuba menarik perhatian.

'Ustaz, haramkah kalau saya memeluk-meluk bantal dan mengandaikan ia suami saya?'
Ustaz Agil semacam gamam sekejap. Serasa dada berdebur akan pecah. Belum pernah dia ditimpa soalan fiqah seperti ini.





Pelangi

 
Author: HLOVATE Hlovate, NOOR Suraya, SYUD Syud
Publisher: Jemari Seni

Ceritera I

PELANGI – SYUD
Iman bukan pelangi awak. Iman cuma Iman.
Iman tak cantik macam pelangi...
Tapi,Iman tetap ada kat sini walau pelangi dah pergi...
Menjadi anak yatim piatu pada usia muda bukannya bermakna Iman Aisyah tidak berani hidup sendiri apalagi berdikari. Cuma kalau tiba-tiba ada yang melamar, apa salahnya kalau dia menerima, kan?

Ceritera II
KED'S STORY – HLOVATE
Khalid Faizal... Ked ... Hadiah ...Nawal
a lady... a romeo... a skater...
Florida-Virginia ... Malaysia-USA Hadiah deck daripada gadis tak bernama membuat dia gelabah. Macam mana budak perempuan FELDA tu tahu tentang skate? FELDA Florida barangkali, sebab budak berbaju kurung tu kenal juga Bruce Walker!
kalau nak diikutkan logik....
cinta pandang pertama dan cinta antara benua tu...masuk akal ke?

Ceritera III
RUMAH KECIL DI UJUNG PADANG – NOOR SURAYA
Akukah kunang-kunang yang dilupai orang tika mentari menyingsing?
"... papamu jadi bimbang kalau sapi-sapi itu mencintai aku lebih daripada dia." Kata doktor veterinar itu sambil tersenyum. "Semua orang bilang mas sangat pendiam."
"... tetapi tidak dengan gadis yang aku suka."
Gadis yang aku suka?
Durrah selalu melarikan diri jika hatinya tercalar. Masihkah dia perlu 'berlari' jika hatinya sudah tersangkut pada penghuni rumah kecil di hujung padang ini?



Cruel And Unusual

 
Author: CORNWELL Patricia
Publisher: Sphere

The fingerprints say the murderer is the man who's just been executed ...

At 11.05 one December evening in Richmond, Virginia, convicted murderer Ronnie Joe Waddell is pronounced dead in the electric chair. At the morgue Dr Kay Scarpetta waits for Waddell's body. Preparing to perform a post-mortem before the subject is dead is a strange feeling, but Scarpetta has been here before. And Waddell's death is not the only newsworthy event on this freezing night: the grotesquely wounded body of a young boy is found propped against a rubbish skip. To Scarpetta the two cases seem unrelated, until she recalls that the body of Waddell's victim had been arranged in a strikingly similar position ...





Ricochet

 
Author: BROWN Sandra
Publisher: Pocket Books

When detective Duncan Hatcher is summoned to the Savannah home of judge Cato Laird, where a killing has occured, he knows that discretion is key to the investigation... and to keeping his job. The judges beloved trophy wife, Elise, has shot a burglar and claims self-defense, but Duncan suspects shes lying. Determined to uncover any potential connection between the dead man and the Lairds, Duncan must jeopardize his career by investigating further. When Elise seeks him out and makes an incredible allegation, he dismisses at as the lie of a cunning woman who wishes to exploit his intense attraction to her. But when Elise goes missing, Duncan finds that his real enemy may be his own conscience...and that trusting the wrong person could also mean the difference between life and death.






The Overlook

 
Author: CONNELLY Michael
Publisher: Vision

Near Mulholland Drive, Dr. Stanley Kent is found shot twice in the back of the head. It's the case LAPD detective Harry Bosch has been waiting for, his first since being recruited to the Homicide Special Squad. When he discovers that Kent had access to dangerous radioactive substances, what begins as a routine investigation becomes something darker, more deadly, and frighteningly urgent. Bosch is soon in conflict with not only his superiors but the FBI, which thinks the case is too important for just a cop. Complicating his job even more is the presence of Agent Rachel Walling, his onetime lover. Now guarding one slim advantage, Bosch relentlessly follows his own instincts, hoping they are still sharp enough to find the truth - and a killer who can annihilate an entire city.




Setiap Jumaat

 
Author: NORHAYATI Berahim
Publisher: NB Kara

Hidup di negara orang memang payah. Apatah lagi di Negara Jepun yang rumah sewanya hanya sekangkang kera. Benar kata orang, biar hujan emas di negara orang, hujan batu di negara sendiri. Negara sendiri lebih indah. Tetapi kerana dendam, payah dan gundah, suka atau tidak, Jasmine gagah mengharungi sendiri. Bertahun berlalu, marah pada emak tidak pernah surut. Memang tidak ada haramnya emak berkahwin lain, tidak ada hinanya. Ayah pun sudah meninggal dunia. Tetapi apa perlunya emak berkahwin dengan lelaki bujang? Namun Jasmine tidak tahu, ada rahsia sebenarnya yang emak tidak mahu cerita….




Happy New Year!!

Pejam celik pejam celik dah masuk tahun baru..cepat betul masa berlalu rasanya dan sepanjang waktu itu terlalu banyak peristiwa yang kita alami..ada yg suka, gembira, sayu, sedih dan mcm2 lg..semoga apa yg berlaku akan terus mematangkan kita dalam menjalani hidup sebagai insan yg lebih baik.
 
Sejak my last entry, rasanya dah agak lama tk mengemaskinikan blog ni..bukan sebok sgt cuma bila pindah rumah, mcm2 nk buat..dgn internet pun lmbt masuk so bahan2 utk blog byk yg dah dikumpul cuma masa tk mengizinkan utk upload etc. maybe paling2 kurang hujung minggu ni byk yg boleh dimasukkan..
 
Anyway, slmt thn baru utk semua..semoga thn ni lebih bermakna, lebih berjaya dan lebih segala2nya lah.. :) 
Nak buat azam baru..rasanya azam thn lepas pun belum 100% complete ni..camna? hehehe..tak per..jgn putus asa..teruskan je la apa yg patut kan..kan..