My Scrapbook: Bristol stool chart

Sunday, April 17, 2016

Bristol stool chart

Info utk hari ni..
Pernah tak kita pergi check doktor ,semua test okay akan tetapi kita masih rasa serba tak kene ?
Gula ✅ ,
tekanan darah✅
kolesterol ✅,
kencing ✅,
darah✅
Kira2 sihat wal afiat lah pada kertas.

Confused sebab kalau betul dah sihat knp sesak nafas  or knp sakit2 badan or knp selalu pening .. Bukan nak salahkan doktor , just nak ingatkan badan kita adalah doktor yg terbaik dalam dunia🌏

Penanda aras untuk badan yg sihat adalah 🏆
★ ketika bangun pagi badan segar ( takde sakit)  & bersemangat
★ Sepanjang hari rasa positif
★ tidur malam lena dan puas
★ perkumuhan yg lancar

Tentang perkumuhan ....selalu org silap paham istilah lancar 💩. maaf kata , saya perlu bagi pencerahan disini.

Sembelit adalah sesuatu isu yg kita patut ambik ringan . Jika kita makan 3 hari sekali ( atau lebih ) dan kita membuang 3hari sekali , bahan yg tak dikumuhkan tu akan duduk dalam usus kita selama itu sambil menapai dan menghasilkan gas( badan berangin , kepala pening , s diserap-semula akit ulu hati dsb ) ...dan bahan yg sama juga akan  dan direcycle-guna  utk .badan.

Jika sampah ,najis , racun dikitarkan dan bad habit ni berulang seoanjang hidup kita , terciptalah ecosystem yg kotor dan asidik dalam badan yg mana akan menjadi lubuk penyakit.

Sbb penyakit seperti.sel kanser membiak-laju dalam keadaan yg berasid. ...😵😲

Seperkara lagi yg kerap terlepas pandang ialah sifat2 najis ideal . Slalu org cakap perkumuhan dia okay bila dia memang pergi tandas setiap hari dan tak susah poo-poo. Senang je katanya.

Saya nak high-light bahawa penanda aras najis yg sempurna adalah juga pada bentuk , warna dan baunya,  bukan sekadar tak sembelit. Rujuk kepada rajah dibawah ya 👇🏽👇🏽👇🏽

Poo-poo ideal ialah.no 3 dan no 4 👍�...
★ besar.
★panjang
★ warna tak gelap
★tak terlalu busuk
★terapung

Ps : so untuk anda yg dapat selain no3 atau no4 , walaupun tak sembelit , harap ambil perhatian 💩

0 comments:

Post a Comment